mandag 20. mai 2013

Surjordsbed på nordsida av huset med rhododendron og hageblåbær? God eller dårlig ide?

Plan for bed på nordsida av huset: Et surjordsbed?

Enkelte eviggrønne rhododendron liker seg bra i halvskygge, har jeg lest. Derfor tenkte jeg plassen var bra egna som surjordsbed. Lenger ut langs muren blir det jo mer og mer sol etter som huset ikke skygger. Der tenkte jeg at jeg kunne prøve løvfellende rhododendron, asalea som er herdige til H4.  Jeg kunne prøve med en busk av den herdigste sorten først!
Inni mellom kan jeg ha hosta og evt. noen lave, krypende bartrær.
I skråninga lengst vekk fra huset tenkte jeg å prøve hageblåbær. Det er bra morgensol og litt sol midt på dagen, men ikke noe kveldssol.
Det er en støttemur som godt kan "kles" med planter. Langs toppen av muren tenkte jeg kanskje å ha gravmyrt der det er mest skygge? I alle fall vil jeg gjerne ha klatrehortensia. Jeg tror muren står støtt og tåler litt røtter på baksida.
Langs framsida av muren blir det heller. Jeg kommer til å ha mer potteplanter der enn jeg har nå.

Kroken er lun - og det er vel heller ikke en kuldegrop. Det er god drenering.
Jeg har tenkt å flytte grastorva til en plass jeg trenger den og fylle opp med naturtorv. Grannåler skal jeg også greie å skaffe en del av.
Er dette en god ide, eller er det for lite sol? Kanskje noen har ideer til flere planter - særlig sånne som kan dekke muren litt?

Oppdattering etter å ha spurt i Hagepraten og Skravleforum for hageGale:

 • Ikke lurt med Klatrehortensia. Den vokser kraftig og vil overta hele plassen.
 • Mahonia anbefales.
 • Blåbær må ha nok sol - ikke egnet på nordvegg, for da får en ikke bær evt. veldig lite bær. Hvis det er lite sol, kanskje en rekker å få bær på en tidlig sort. Jeg fikk en link til ei side om blåbær: Haugaland. Fagartikler. Blåbær
 • Gravmyrt er aggressiv og kan overta mye av bedet.
 • Hvitbroket korsknapp kan legge seg over en murkant, men må passes på - voksevillig.
 • Lyng og juleroser anbefales.
 • Krukker nedenfor muren med f.eks. hosta og astilber

10 kommentarer:

 1. Det høres ut som en god ide synes jeg! Rhododendron tåler veldig godt skygge, for jeg har flere som står på nordsiden av huset. De trives veldig godt der. Hosta vil garantert like seg godt der også. Hva som kan henge ned og vokse der er ikke så godt å si. Grønn eføy kan henge fint ned og trives i skygge, men de kan også fort bli for store. Lykke til med bedet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var fint! Grønn eføy har jeg alltid tenkt ikke overlever, men ser de selger det på det lokale hagesenteret og kroken er lun. Det er verdt et forsøk!

   Slett
 2. Nordsiden er problematisk, iallefall min. Jeg har plantet rododendron barlind, grønn kornell og hosta. Hostaen overlevde ikke vinteren, skal prøve noen beregner i stedet. Rododenronene har overlevd men er noe puslete, oppspiste blad?!. Min nordside er tørr under taksjegget, og mørk av naboens tre meter høye tujehekk. Den er forøvrig uten bar den nederste meteren, ikke akkurat pent nei.... Tror din nordside blir enklere... Ser ut som det er noe sol hos deg. Gravmyrt henger pent over kanten. Den vokser ikke så fort og trives i skygge. Pene blå blomster.. Lykke til!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Barlind og bregner var lurt! Jeg kan finne bregner i skogen vår. Kjedelig med oppspiste blad på rhododendron!

   Slett
 3. Å dette blir sikker veldig bra og fint.
  Jeg har steinbed på skyggesiden av huset, storknebb, blomkarse og tilogmed erteblomster trivdes godt der. De fleste klematis jeg plantet i sommer\høst kommer, kaprifolium og humle er også en skogplante som tåler skygge og sur jord.

  Ha en fin kveld og ha en fin hage-uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var mange fine klatreplanter. Tusen takk!

   Slett
 4. Der kommer nok til og bli kjempefint, æ har også litt forskjellige planter på skyggesiden i hagen, og blomster og trær trives godt der.
  Takk for koselig kommetar hos mæ.
  Ha en fin Mai fortsatt :=)

  Hilsen Lisbeth <;O)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, siden graset har det bra, er det kanskje ikke så vanskelig med skyggesida her.

   Slett
 5. Trivelig å oppdage en ny blogg :)
  Jeg har et par amerikanske blåbær som ikke vil seg noe særlig.
  Den vil antagelig ha en god del sol, og det er nok derfor jeg ikke får noe stort mere enn en håndfull bær. Mine blåbærbusker får bare noen få timer med sol pr dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Da må jeg passe på å plante blåbær der de får sol! For en vil jo gjerne ha litt blåbær :-)

   Slett