mandag 3. mai 2021

Rådyrskader på frukttre


 Vi har mye rådyr. De beskjærer roser og frukttre, men tar ikke alltid hensyn til at planten skal overleve. De store frukttrea er det ikke så farlig med - de tåler litt skuddbeiting. Men denne vesle stiklingen min trudde jeg de hadde drept med beitinga si i år: 


Det er en rotstikling fra grønn Reine Claude. De skal vokse på egen rot, så jeg tror jeg skal få grønne Reine Clauder på disse stiklingene også. Mortreet står så dumt, så jeg vil gjerne bli kvitt det, og det er alt for svært til å flyttes. Plommene er kjempegode. 

Nå er treet blitt muse- og rådyrsikra:


Det er kyllingnetting og tre pinner i jorda - fant noe hasselskudd som jeg rensa for bark nederst så det ikke blei stiklinger av dem også. Musesikring er sånn nett som en får kjøpt på hagesenter, satt rundt stamen nederst.

Noen kjøpte plommetre er også rådyrskada: 


Hovedstammen er beskytta, men det spørs vel åssen det går med den ene greina som er så avskrapa med bark. 

Det er mye skade rådyr gjør, men det er liksom ikke lov å kalle dem skadedyr. 

Vånden spiste opp mye av rota av en plommestikling jeg hadde i potte en vinter. Jeg hadde lagt høy rundt potta for å isolere den. Høy tilkaller vånd... Dette skjedde i fjor vinter. Jeg fikk redda planta vekk fra vånden, men den ble ståendes i potta over den iskalde vinteren vi hadde i år. Det ser faktisk ut til at treet har overlevd. Nå har jeg planta og rådyrsikra det på sammen måte. Er jeg heldig, får jeg to grønn-plommetre nå!

5 kommentarer:

 1. Ja, du skal se at du får dobbelt opp med plommetrær :)
  Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Rådyr er i mine øyne skadedyr. De hører egentlig ikke til i vår fauna, for de ble importert til Norge for at de rike skulle ha noe å skyte på slutten av 1800 tallet. De skulle bare visst hva de har forårsaket :(
  Jeg pakker min barlind inn i hønsenetting. For to år siden beitet rådyra her den inn til stammen. Etter jeg pakket den inn har den får stå i fred, men hver vinter ser jeg sporene etter de ved den så de har ikke gitt den helt opp. Vi har her i Norge ikke bare et hardt klima å sloss mot, for vi har også innppslitne rådyr :(

  SvarSlett
 2. Ja, det er kjedelig når plantene blir ødelagt på denne måten. Nå har du både musesikring og rådyrsikring, og det går nok bra.
  Musa rundspiste barken på mitt første Reine Claude-tre.

  SvarSlett
 3. Skikkelig irriterende når dyr skader det en dyrker. Håper du klarer å holde dem borte med nettingen. Jeg har hatt mus i drivhuset i år, de har spist solsikkefrø, duftert og sukkerert. Veldig rart, har aldri opplevd det før. Nå må jeg prøve å finne ut hvordan de kommer inn. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 4. Hei:)
  Rådyr, ja, de har også funne en rute forbi vår hage også. I vinter gravde de seg en seng (fjernet snøen for å ligge på gresset) midt på plenen. Når vi forsøkte å jage de så de bare dumt på oss. Nå mår stammer på frukttre og annet skjermes eller blir de spist tildlig på våren.
  God helg, og kjempehyggelig du kikket innom bloggen:)

  SvarSlett
 5. Hei! Vi bor rett ved skogkanten og er ganske plaga av rådyr om vinteren. Heldigvis holder de seg unna i sommerhalvåret - så langt. Ha det godt! Anne

  SvarSlett