onsdag 3. juli 2013

Ampel og planter flytter ut på terrassen

Her er ampelen min i år. Det er en hengepetunia, en dichondra, diverse erteblomster og en eføy-stikling som ikke syns på bildet. I år har jeg brukt bleiefyll for å få holdt bedre på fuktigheten:
Jeg åpna bleia og vrengte den. Da tyter det ut bomullsliknende materiale:
Det putta jeg i bøtta og helte på vann:
Jeg lot det stå en stund slik at det ble en gele-aktig masse. En kan blande dette i jorda eller legge det i et lag under jorda. Jeg gjorde det siste fordi jeg har lest at noen mente denne massen kunne bli hard. Dette er uprøvd før for meg. Hvis massen blir hard, kan jeg kanskje ta opp plantene og fjerne den og legge inn mer jord i stedet, tenkte jeg.
Innenfor kokosmatta la jeg en remapose, deretter "bleie-geleen" og til sist jord og planter. Det har fungert bra i to uker nå... Det første bildet av ferdigplantet ampel er tatt i dag.
Utenfor ved muren min er det flere potteplanter. Fuchsia klippet jeg ned - se her Beskjæring av pelargonia og topping av fuchsia. Nå har den masse skudd og masse blomsterknopper. Ellers har jeg puttet en pelargoniastikling, en dichondra, en eføy og erteblomster i en blå mugge jeg fant med hull i. Hortensiaen står mellom fuchsia og mugga og den er ikke særlig stor ennå. I trekassa er det valmuer og en selvsådd gullklematis.
Endelig har vi fått terrasse igjen. Snekkerne ble ferdig forrige uke og planter flytter ut! Her sees ynden som har stått i vinterhagen med lus og kvitfly, men likevel blomster den. Det er to pelargoniaer - de som ble beskåret sammen med fuchsiaen. De er også blitt tette og fine og kommer snart i skikkelig blomstring. Foran står en svart balkongkasse med fire krydderurter (mynte, sitronmellisse - kjøpt i matbutikk, og to timian - vanlig og sitrontimian - som jeg har fått). Den står bak i forhold til sola slik at den svarte kassa ikke blir så varm. I terrakottapotta står det en rosmarin. Den er også kjøpt i matbutikk for et år siden eller noe sånt. De er mer en fine nok krydderurtene fra matbutikken bare man velger de fine. Steikepanna med takløk står på samme benk som ynden.
Madeiragyvelen - også kraftig beskåret, men kommer som bare det!
Her står to potter med Mont Bresia og en potte med agapanthus.
Jeg bruker potteunderlag også på terrassen. Det blir ofte litt fuktig under pottene, så jeg tenkte det ikke var så dumt å spare gulvet litt. Jeg har laga det på samme måte som det potteunderlaget jeg bruker inne, men kutta ut båtlakk og filtknotter.
Her er bilde av potteunderlagene mine: Utepotteunderlag øverst og innepotteunderlag nederst.
Skruene er senka slik at de ikke skraper. På inne-potteunderlaget som er avbildet nederst er det også satt filtknotter utenpå skruehullene. Det er veldig lett å flytte pottene når de har sånt underlag. Det var ingen pottemerker i parketten etter nesten 10 år i leiligheten da vi flytta.

3 kommentarer:

 1. Så mange gode tips fra deg! Jeg har ikke prøvd bleiefyll i krukkene her i feriehagen - på vestlandet er det vanligvis litt fuktige somrer så krukkene klarer seg vanligvis greit, men på Skyggebalkongen kunne jeg nok ha prøvd det.

  Fine potteunderlag du har laget. Jeg har ikke treterrasse, men selv på steinhellene kan det være lurt å løfte opp krukker, særlig de som ikke har fat sån at overskuddsvann lettere kan renne ut.

  Likte den blå muggen så godt! Fint med varierende plantekar!

  God sommer!

  SvarSlett
 2. Jeg har brukt bleiefyll i mine potter. Blandet det med jorden og det blir ikke hardt. Krukkene må jo ha vann selv om de har bleiefyll, det er bare at fyllet har en ekstrem egenskap til å holde på det og vannet renner ikke bare rett igjennom. Det vil si sjeldnere behov for vanning.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det var fint! Da skal jeg gjøre det neste gang. Har igjen litt fyll.

   Slett

Hei, jeg har fått nettsøppel som kommentarer, så jeg har begynt å moderere dem. Tusen takk for kommentarer likevel :-)