mandag 4. november 2013

Gamle kalafrø spirer og appelsintrærne vokser...

Kala spirer 25. september 2013
Gamle kalafrø fra 2004 spirte i 2013! Det står på pakka at en bør så frøene med en gang. Frøene lå lenge før de spirte - sådd i slutten av juni Enda mer frø i jorda og spirer i slutten av september...


Nå har jeg prikla dem:
De står kjølig i vinterhagen under plantelys.
Der står de sammen med mange spragler, mimosa og "appelsintrær". Appelsinene ble sådd 15. mai av frø fra en Brasiliansk appelsin. Spragler og mimosa er sådd samtidig med kala i slutten av juni:
Spragler og mimosa sammen med kala
De har vokst siden de ble tatt inn i vinterhagen i oktober:
Appelsintrærne vokser også: 
Appelsiner i kattesandkasse i vinterhagen i oktober

"Appelsintrærne" mine under plantelys.
 Jeg kommer til å trenge et digert orangeri - om de overlever...

Kaktussåinga mi har vært nokså mislykka:
De har stått kaldt i damp - sånn som her. Det er ikke noe kaktusliv. Nå er det igjen tre kaktus og en agave: 

Den 25. september var det 7 kaktus:
Men kaktus er lett å få til å spire - og jeg har flere frø. Dessuten tar de jo plass de også. Kanskje det er fint det bare ble tre stykker. 
Resten av de eksotiske frøene jeg sådde i slutten av juni blant annet oliven, banan, en palme etc har ikke spirt. Det minidrivhuset har også blitt mishandlet i kulden i vinterhagen. Nå har jeg satt det på oppvarmet badegolv. Det er litt varierende alder på frøene - der noen er på alder på kalafrøene. Jeg venter og ser.

12 kommentarer:

 1. Imponert! Det blir spennende å se hva alt dette kan bli og lykke til videre!

  SvarSlett
 2. Så gøy at det spirer og gror! Lykke til videre :)

  SvarSlett
 3. Du må nok bygge på for å få plass til en hel appelsinlund:)
  Så fint det spirer hos deg! Inspirerende å se. Lykke til med alle småplanter:)

  SvarSlett
 4. Så mye spennende du sår! Hvordan fikk du frø på kala? Jeg har en kala nå som blomstrer, så jeg er virkelig spent på om den vil danne frø. Det er moro å så eksotiske vekster! Jeg holder meg til varigerte clivia her, men nå har jeg ikke plass til flere stueplanter... ;-) Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hadde vært moro å lage egne frø! Det var bare noen gamle frø jeg har kjøpt, jeg sådde. Kanskje det går om en leker bie? Jeg hadde blomstring på kalaen min en sommer - da fikk den sikkert biebesøk, men jeg kan ikke huske at det ble frø. Tok sikkert vekk de visne blomstene - dumt, men da blir jo planta pen hele tida. Det blir fort litt fullt, ja... Tenker på det når jeg har lyst å kjøpe en eksotisk plante og av og til når jeg vil kjøpe frø :-)

   Slett
 5. Hos deg var det mykje spennande som har spirt.......så kjekt.
  Det blir frodig etter kvart som alt veks seg til. Spennande å sjå vidare....

  SvarSlett
 6. Heisann! Så gøy. Det med spiring kan være en utfordring... hvor gjør vi av alle plantene? Jeg har noen stående på vaskerommet. Venter fremdeles på spiring av et eller annnet jeg ikke huske hva er. Tok en av pottene inn i dag. Det sto at de skulle stå i kjøleskapet dersom det ikke ble spiring. I kjøleskapet fikk de ikke plass. Nå har det vært kaldt ute en stund,håper det har vært greit nok!
  Flotte appelsintrær. Kanskje de bærer frukt om en del å - lykke til OD)

  SvarSlett
 7. Bilde av minidrivhus.........måtte bare vinteren gå fort :-)

  SvarSlett
 8. Hei! Du snakker om eksotiske vekster. Det er helt utrolig hva du får til å spire og vokse.
  Du ble interessert i mitt eksotiske tre. Jeg glemte å skrive det latinske navnet. Det heter Juglans mandshurica og blir ganske stort. Kjøpe det på Ramme høsten 2012, men det stod i kjelleren i vinter. Vi har H3-4 så det bør klare vinteren.
  Lykke til med plantene! Tenk å ha et orangeri! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det er sant - en kan jo ha trær i potter som en får satt ned i kjelleren - men det kan bli litt tungt etter hvert.

   Slett
 9. Oi, rene vårstemningen hos deg, jo! Begynte nesten å krible litt i fingrene her nå. Morsomt når gamle frø ikke har lest bruksanvisningen og spirer likevel ;)
  De spraglene var flotte!

  SvarSlett
 10. Her var det mye fint! Moro når man kan holde på hele året :-) Utrolig at Cala frø fra 2004 kan spire nå. Frø er rare saker :-)

  Hilsen Kenneth

  SvarSlett