onsdag 11. mars 2015

Paradisblomst/edderkoppblomst, spirer ikke...

Edderkoppblomstene mine spirer ikke i år. Anne i "hagen vår" ga tips om at de liker litt varierende temperatur - les her. I diverse tråder i hagegal.no og Hagepraten til Hageselskapet finner jeg at frøene skal ha det varmt (25 grader), at man skal legge frøene i vann 1-2 døgn og at de ikke skal dekkes fordi de er "lysspirende" etc.
Jeg har sådd edderkoppblomster i noen år nå og de har spirt treigt, men jeg har alltid fått noen planter. I fjor har jeg oversikt over såinga mi på sålista mi her på bloggen. Jeg sådde i begynnelsen av februar, slik som i år, og prikla i midten av mars. I august så bedene mine sånn ut:

I år har jeg ingen spirer ennå. Derfor har jeg sådd på nytt i et lite minidrivhus av "matplast" sånn at disse pottene kan få spesialbehandling:
Jeg har sådd 'Helen Campbell' og 'Rose Queen'.

Cleome spinosa har jeg trodd disse plantene heter på latin. På frøsider finner jeg mest Cleome hassleriana som navn nå. Cleome spinosa er nevnt som et eldre navn. Jeg ble forvirra og tok meg en tur på nettet for å finne ut hva planta egentlig heter på latin. Her har jeg laga en oversikt over plantefamilien Cleomaceae - kilde er Encyclopedia of Life. På denne nettsida finner en bilder av de ulike artene - gå inn på slektstreet litt nedad på høyre side.  Det ser ut til at det botaniske navnet til edderkoppblomsten som dyrkes i hager er Tarenaya hassleriana.
De rare forkortelsene etter navnet er navnet på en botaniker, f.eks Cleome ornithopodioides er beskrevet av Linné. Jeg fant ut at Klotzsch er også en botaniker. Så Cleome hirta har både Klotzsch og Oliver æra for. 

Flere gode råd angående spiring på edderkoppblomster mottas med takk!

2 kommentarer:

  1. Hei! Så synd, men de slår sikkert til nå. Utrolig fine de er. Har aldri prøvd dem før, men ser at jeg har noe å glede meg til. Her spirer de og de spirer fremdeles, så de er ganske trege. Måtte flytte dem ganske kjapt ut fra badet for de strakk seg for mye. Vet ikke om det har noen betydning, men frøene kommer fra impecta.
    Så hyggelig at du har lenket til meg. Lykke, lykke til med spiringa! Anne

    SvarSlett
  2. Spennende planter! Ja, jeg husker at Anne skrev om de. Jeg har aldri hatt de i hagen eller sådde de, men du frister meg til å prøve. Utrolig flotte blomster på de!

    SvarSlett