onsdag 1. juli 2015

Rosene mine

Hurdalsrose
 Hurdalsrosa vår ble klippa helt ned og flytta i forfjor høst eller i fjor vår. I år blomstrer den. Den var sikkert 10 år gammel da den ble flytta. Det er ingen vanskelig rose! Den blomstrer bare en gang om sommeren, men den blomstrer nokså lenge og med mange blomster. Det er en albarose.
Hurdalsrose
Hurdalsrose 
Hurdalsrose
I fjor kjøpte jeg tre roser:
Lykkefund
 Lykkefund blomstrer for første gang i år. Den blomstrer også en gang i året, men du verden for en blomstring den har planer om. Hele busken er full av knopper. Den er en rasktvoksende slyngrose - jeg kunne ha planta den ved en mye større vegg! Den er en Helenae-hybrid.
Lykkefund
Lykkefund
Dronningen av Danmark blomstra i fjor også, og årets blomstring har så vidt begynt:
Dronningen av Danmark 
Dronningen av Danmark
Den siste rosa jeg kjøpte i fjor var denne:
Chinatown
Chinatown stura fælt i fjor og det tok lang tid før den begynte å vokse etter planting om våren. Jeg lærte da at det er lurt å dra potta litt av rosa for å se at den har skikkelige røtter før en kjøper den.  Det hadde ikke Chinatownrosa mi. Etter hvert satte den i gang å vokse og under er det bilder av fjorårets blomstring:
Chinatown
Chinatown
Den holdt på helt til frosten kom. Den fraus litt tilbake i vinter og det tenker jeg er fordi det ble dårlig avmodning. Den var jo i full vekst da frosten kom. Nå er den i vekst, så i år går det bra håper jeg. Chinatown er en moderne buskrose som remonterer.
Chinatown i vekst i år


I år har jeg også kjøpt roser:
Mary Rose
Mary Rose
Mary Rose er en Austinrose som ikke blir så høy og har rosa blomster. Jeg får se dem alt i år - den har i alle fall to knopper. Den remonterer. I følge Dag Lyngar sin bok "100 av våre beste roser" er Mary Rose en av Austinrosene det er lettest å lykkes med. Derfor kjøpte jeg den, uerfaren rosedyrker som jeg er. Alle rosene jeg har unntatt Lykkefund er beskrevet i den boka til Lyngar. Boka anbefales!

Den siste rosa jeg kjøpte var Peace:
Peace
Peace
Peace
Peace er også ei rose som vokser godt - heldigvis. Kaninen Gulltann løp fritt en stund - og vips fikk Peace færre blader. Peace hadde vi da jeg var liten, men den døde ut. Nå skal jeg forsøke med godt stell på en lun plass. Den er en frisk rose med herdighet H4-5 selv om den er en stilkrose. Blomst har jeg i alle fall allerede fått og jeg syns jeg kjenner en svak duft av den.
Pimpinellerose
Den siste rosa er en familierose. Den har vokst på slektsgården til faren min og stiklinger har fulgt slekta. Det er en rose som setter masse rotskudd slik at den kan ikke stå i noe bed. Jeg har den i en hekk der jeg slår graset på hver side. Den blomstrer en gang i året og busken er full av blomster. Min ble satt i fjor i skrin jord slik at blomstringa er ikke overdådig ennå. Det er duftende og vakre roser på den. Nypene er flotte og svarte. Det er en pimpinellerose - og vi kaller den Nordalrose.

Fortsatt god sommer!

12 kommentarer:

 1. Så flotte roser du har i hagen din! Vi hadde også peace når jeg var veldig ung:) Den var min mors favoritt. Fint ar du tar vare på den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er moro med roser med historie bak, syns jeg.

   Slett
 2. Så mange flotte roser du har! Lykkefund kjøpte jeg selv i fjor, og min er ikke i blomst ennå, for jeg har plantet den under en stor lerk. Men den er stappfull med knopper, så det er virkelig noe jeg gleder meg til når den endelig blomstrer!
  Vi har mange av de samme rosene, for jeg har også Hurdalsrose og Mary Rose. Jeg har forelsket meg helt i Austinrosene, og kjøpte i fjor veldig mange av de. Alle har klart seg fint - 1, og det må en jo si er bra. Vintrene kan være kalde her, og jeg er egentlig overrasket over at de har klart seg så bra. Peace har jeg aldri hatt, men jeg husker at min mor hadde den for mange år siden. Den er veldig vakker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra mange Austinroser klarer seg hos deg! Jeg tipper det er nokså likt klima hos deg og meg - når fjorden fryser slik den pleier om vinteren. Denne vinteren gjorde den ikke det, så da var det ekstra mild vinter her.

   Slett
 3. Ja, det er virkelig herlig med roser, selv om de kan bli litt plaget av lus. Dine ser imidlertid riktig flotte ut. Jeg kjøpte noen austinroser for et par år siden og planlegger kjøpe flere. Jeg har en tendens til å velge det jeg ser i butikken, men kanskje jeg bør gjøre litt mer forarbeid. Det er kjedelig når man velger noe som ikke tåler klimaet. Ha en riktig god sommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har litt lus på noen - gnir de vekk når jeg ser det, men har ikke gått på lusejakt. De er heldigvis ganske friske roser så de tåler litt lus. Jeg håper lusespiserne slår seg til i rosebusken snart ;-)

   Slett
 4. Roser hører med.
  I fjor tok jeg stiklinger av det jeg tror er Hurdalsrose. De er nettopp ompottet, og har fine nyskudd. Men jeg er usikker på om jeg kan plante den ut allerede i år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres bra ut! Har tenkt jeg må prøve å ta stiklinger en gang jeg også. Kjekt å få flere!

   Slett
 5. Fantastiske roser du har!
  Sommerens dronning må vi kalle rosene:)
  Nyt sommeren:))

  SvarSlett
 6. Så mange fine du har! Hver gang jeg leser om Lykkefund tenker jeg at en sånn vil jeg ha! Nå er det notert igjen, de eneste problemet mitt blir at veggen den kan vokse mot er lysgul, så det blir kanskje ingen god løsning. I tenkeboksen... Nyt helgen!

  SvarSlett
 7. Flotte roser! Og morsomt med en rose som går i arv, nydelig rosafarge på den :-)
  Mary Rose kjøpte jeg i fjor, og ble så fascinert av blomstrene, de er ordentlig lekre. Den kommer bra igjen i år, frøs faktisk bladene sine her i våres men det ser ut til å ha gått bra, nå er den full av knupper.
  Takk for kommentar på bloggen min, godt å høre at det er flere enn meg som er blitt rosegal ;-) Kan absolutt anbefale Namdalsrosa, den er utrolig hardfør, lettstelt og sykdomsfri her hos meg.
  Ha en fin sommeruke :-)

  SvarSlett