lørdag 30. januar 2016

Keisertrærne mine lever, men julestjerna er død

Keisertre i vinterhagen

Keisertre i kjelleren
Her er keisertrærne mine Paulownia tomentosa, som jeg sådde i fjor. Den ene overvintrer i jordkjeller med plantelys og den andre i vinterhagen. Jeg var redd begge to døde i sommer. De mista alle bladene tidlig på sommeren og har siden vært en pinne i ei potte. Men nå kommer de! Jeg har skrevet om dem før her - at pinnen ikke kjentes død og tørr ut og derfor ga jeg dem en sjanse. Det var lurt.

Julestjerna mi som jeg har hatt siden 1998 er det verre med: Nå er den død. Den mista også alle bladene sine. Nye skudd visna. Jeg dro opp planta, fjerna døde greiner og døde røtter og potta den om for ei stund siden. Men den er død.
Det er litt trist siden jeg har hatt den så lenge, og i 2012 så den sånn ut:
Jeg tror kanskje den skulle ha sluppet å være ute mye av sommeren i fjor. Julestjerner er ikke alt for glade i kulde.
Nå er det bare å begynne på nytt!
Jeg har sådd, og chili og artisjokk spirer. Flere ganger om dagen går jeg og ser etter spirer.
God helg!

11 kommentarer:

 1. Så trist med julestjerna da! Debkan bli mange år, ja. Har fått de igjen jeg også før. Hadde to oppstammede hvite stjerner, og det var utrolig gøy å få de i blomst igjen. Jeg har ikke mindre enn 7 jukestjerner her nå, og kanskje jeg skal gjemme på noen av de.
  Keisertreet ditt klarer seg vel ikke ute hos deg, eller hva? Dever utrolig flotte!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har sett at noen har dem ute i Norge, men nå har jeg glemt herdighetsonen det var. Jeg tørr ikke nå når jeg bare har to. Kanskje jeg skal så flere :-) og prøve.

   Slett
 2. Jeg fant herdigheten på det i en Bakker katalog på nett. H1 sto det, men vet jo ikke om det er riktig. Men det er nok ikke herdig hverken hos deg eller meg ;)

  SvarSlett
 3. Trist at du mistet julestjernen, som du har hatt så lenge! Den var utrolig flott! Men så bra at keisertrærne våknet til liv, så har du de å glede deg over! Ønsker deg fortsatt god helg

  SvarSlett
 4. Utrolig at du har klart å overleve julestjerne helt siden 1998, synd at den strøk med da!
  Keisertre er flotte, jeg vet at Anne Karin Øen har et i hagen sin, og hun bor i Kvinnherad. Jeg husker ikke hva bloggen hennes het. Tror det til og med har blomstret! Mulig det er H1 der! Det blir spennende å se om det trives hos deg!

  SvarSlett
 5. Fant den, her er link: http://annestumulterihagen.blogspot.no/2012/06/keisertreet-blomstrer.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Åj, det var flotte blomster! Hm, spørs om den greier det i ei potte, men jeg får prøve. Gi dem de største pottene jeg greier å flytte på etter hvert som de vokser til.

   Slett
 6. Det var spennende og uvanlig form på julestjerna. Det er pga alderen kansje.
  Gamle potteplanter blir man jo glad i :-)
  Synd det gikk som det gikk.

  SvarSlett
 7. Hei! Det er trist når planter dør, spesielt når du har hatt den så lenge. Kjenner meg så godt igjen i å sjekke frøene jevnlig.
  Har sådd, men bare potter som har blitt plassert ut. Tenkte å så Cleome neste helg eller helga etter. Sådde dem 18.2 i fjor og det virka som et godt tidspunkt.
  Det er himla deilig at det er frøtid og at våren nærmer seg.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 8. Hei! Så trist med den gamle julestjernen din! Kanskje den rett og slett døde av elde? Jeg har ikke peiling på hvor gamle de blir, men at du har holdt liv i den i 18-19 sesonger er jo helt fantastisk! Trøst deg med keisertrærne da, de ser jo riktig så lubne og fine ut :)

  SvarSlett
 9. Huff så trist at du skulle miste den gamle julestjærna di som du har hatt i flere år, skjønner ikke at du har klart å ha den i live i så mange år, mine daue etter et par uker på bordet :p
  Så æ kjøper nok både 2 og 3 julestjærner fra advent og til jula er over, så kaster æ de etterpå :)

  Ha ei fin helg.

  Lisbeth :O)

  SvarSlett