søndag 18. juni 2017

Kapusinerrose og en pimpinellrose

Kapusinerrosa mi (Rosa Foetida 'Bicolor') har begynt å blomstre. Den kjøpte jeg i fjor vår og da fikk jeg et par blomster, men i år får jeg mange etter hvert.
Kapusinerrose er en mutasjon av Rosa foetida som har gule enkle blomster. På kapusinerrosa er undersiden av kronbladene gul, mens oversiden er oransje-rød - eller av og til litt stripete rød.
Det er en gammel rose. Denne mutasjonen er kjent siden 1500-tallet, i følge Damms store roseleksikon. Den er engangsblomstrende og tidlig. Hos meg blomstrer denne nå i tillegg til en rose til som kommer her:
Det er en avlegger som kommer fra hagen faren min vokste opp i, og vi har pleid å kalle den pimpinellerose. Blomstene mine passer ikke helt med beskrivelsen av Pimpinellrose eller Rosa spinosissima/Rosa pimpinellifolia i Damms store roseleksikon der blomstene skal være enkle eller bare delvis fylte og ha mer hvit farge. Min rose har mange lysrosa blomster som blekner i sol, de er nokså små og nokså fylte:

Blomstene dufter fantastisk - typisk søt god gammeldags roseduft, nokså likt kapusinerrosa. Den har små blader, tjukt med torner og setter masse rotskudd.

Jeg fant en link her Arboretet og botanisk hage på Milde. Det er mange varianter av Rosa pimpinellifolia i Norge og noen av dem har rosa farge og er fylte. De er vanskelig å bli kvitt der de har vært planta pga. rotskuddene. Derfor finner en dem lett igjen i gamle hager.

Flere av de andre rosene mine har store knopper, så det kommer snart mer!

God helg!8 kommentarer:

 1. Så spennende den første rosen er, og den har jeg aldri sett før. Pimpernell roserer er så fine, og roseduft er et must i en hage. Jeg venter på en duftbombe av en rose jeg også, nenlig Frülingsduft :)

  SvarSlett
 2. Likte godt den rødgule! Jeg har latt rosene mine i feriehagen gå for lut og kaldt vann i år, mon tro hvor rik blomstring det vil gi...

  SvarSlett
 3. Flotte roser! Jeg har ikke så mange roser, men noen må en jo ha i en hage. Jeg var på Milde en mai for noen år siden. Der var det mange flotte roser, men mange var ikke i blomst da vi var der. Litt for tidlig.
  Ha en fin uke:-)

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Fi-ine!
  Kan det være Poppius du har?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, har du Poppius? Jeg lurer på om den er mer rød? Ser sånn ut på bilder på nettet.

   Slett
  2. Har den ikke selv, men den er ganske vanlig rundt om. Lys rosa, fylt http://1.bp.blogspot.com/-88QzX-55Bxw/T-tmq2ugASI/AAAAAAAAHIg/CELeH28GThk/s400/IMG_1489-Poppius-r.spinosissima-Stenbergi_1_1.jpg

   Slett
 6. Nå begynner rosene snart å blomstre her også.
  Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett