lørdag 1. juli 2017

Hesjing og høytransport

Etter 1,5 uke på hesja kunne vi ta inn høyet i dag. Det er korteste tørketid hittil, men det har aldri vært så perfekt høy-vær: Sol, varme og vind og ikke noe nedbør.

20. juni så det slik ut:




Vi hadde noen få gamle halvråtne hesjestaur. De ble pensjonert og bytta ut med helt vanlige gjerdestaur. Det er steinete, leirete jord. I tørt vær er det beinhardt å få ned staurene, så her er det mannfolkarbeid.

Her er den ene hesja etter at vi tømte den i dag. Vi får fire strenger på hver staur:


 Og vi bruker skruer til å feste strengen. I tillegg vises den fine hesjestreng-vinda. Den hjelper godt mot tvinn på strengen når den rules ut.

Vi har ingen hest og høyvogn, men vi bygde hus for noen år siden og da fikk vi en diger bygge-presenning. Den har vi brukt i tre år til å dra høyet inn på låven:


I år var vi så glupe at vi kom på at tauene kunne festes i et magebelte fra en ryggsekk. Da ble det mye bedre å dra. Vi får 14 strengelengder på hvert lass (3,5 rom av hesja). Nå er høyet i hus, så nå kan det godt komme regn.

Vi har tjukt med vånd på jordet. Før hadde vi en del kløver i høyet, men jeg tror vånden har spist opp kløverrøttene. Nå er det nesten bare gras.

Typisk vånd hull og jordhaug rundt.



God helg!


5 kommentarer:

 1. Hei!
  Det er ikke ofte jeg ser hesjer. Det er litt av en jobb.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 2. Hesjer er koselig å se. Mye jobb, ja. Dere var heldige med været!
  Regn er ønsket snarest her :)

  God helg.

  SvarSlett
 3. Hei. Å se hesjer er sjelden i dag. Husker fra min barndom da vi barna var på gården til våres besteforeldre og var med i høyonna. Ønsker deg en fin søndag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
 4. Koselig med gammeldags hesjing. Ha en fin dag,
  hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 5. Så trivelig da. Hesjer er barndommen (som det allerede er sakt av F.Flora).
  Men her måtte vi ha støttestaur på sidene av hesja. Allikevel hendte det at vinden ødela dem.

  SvarSlett