lørdag 27. mars 2021

"Lusete" planter

Skadedyr på appelsintre


Første regnværsdag om våren uten frost: Da får de mest angrepne vinterhageplantene en tur ut for å få seg en dusj. Appelsintrærne er ille nå. 

Appelsinbusker

Kala er også veldig pjusk. I år har jeg i alle fall unngått at den har vokst masse inne. Den har stått nærmest døra (= et høyt vindu) som ofte står på gløtt pga katta. Da har den skjønt at det er vinter. Kanskje jeg kan få den til å blomstre i sommer?
Ved siden av står en hortensia som har tenkt å blomstre snart tross utrolig liten potte:

Hortensia og kala


En plante jeg må ha kjøpt en gang, men husker ikke når - og jeg som tror jeg er så fryktelig flink til å skrive alt i boka mi... Det er i alle fall en skimmia, tror jeg:

Skimmia

Jeg hører på Gardenes Question Time av og til. Hvis de skal anbefale planter på nordsida av huset, sier de ofte skimmia. Så derfor kom den med meg hjem, enda jeg visste den ikke var herdig her. Men det var et godt kjøp. Den har stått i samme potta i mange år, og er ufattelig lettstelt. Den overvintrer i vinterhagen uten å bli særlig påvirka av skadedyr.
Nå kan jeg snart begynne å ha den ute på nordsida av huset ved inngangsdøra bare jeg passer på å ta den inn når det er meldt frost. Da står den i 20° om natta, også ut i kulda igjen. Det klarer den fint. Pen er den også. 

Mammuttre

Høsten 2018 falt jeg for fristelsen og kjøpte en del  "eksotiske" frø. Mye var mislykka, men mammuttreet Sequoiadendron giganteum spirte, og det greidde jeg å holde i live, også i vinterhagen. Det sto at det var egna som bonsai, så da tenkte jeg at jeg kunne greie å ha det i potte en stund. Det er moro med sånne rare planter!
Apeskrekk er et annet morsomt tre jeg har lyst på, men da bør en visst få tak i ferske frø. 

I år har rosmarinen gjort seg ordentlig fin i vinterhagen: 

Rosmarin


Plantene i regnværet:


I år ble isen knust av bølgene. Jeg har vært nede og sett på hvordan den blir malt opp mot steinene. Den var tjukk i år også, så det er imponerende krefter i naturen. Men selv om vinden tror den er sterkest, så er det sola som vinner, jfr. historien om sola og nordavinden og mannen med frakken.


God helg!

5 kommentarer:

 1. Ja, lus er noe herk og jeg har nok av de selv, dvs. hadde. Etter fire runder med Neemolje og dobbel dose av den opprinnelige oppskriften begynner det å hjelpe. Det er noe møkk å få inne for å si det mildt. Nå har jeg flyttet cyclamen plantene ut i drivhuset, men de står i pkastkasser med lokket på gløtt. De er jo stauder så de bør tåle det. Smart å vaske plantene i dag. Mammuttre er skikkelig spennende å ha, og flott som bonsai. Ja, sola er den som vinner til slutt. Jeg husker den fra et eventyr tror jeg.

  SvarSlett
 2. Hei! Lus er noe dritt. Er plaga av det. Jeg bruker grønnsåpevann og legger plantene i en stor balje. Det hjelper en stund. Større planter dusjer jeg. Det gjelder å holde ut til utesesongen starter. Nå er hagen snøfri, deilig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en ide - å putte hele planta i grønnsåpevannet, når planta ikke er alt for diger. For er det mange av dem, kan det være jobb å komme til overalt med dusjen.

   Slett
 3. Sjovt med et mammuttræ som bonsai! Det er da mildt sagt at gå imod træets natur, men jeg håber du får glæde af det.
  Bortset fra lusene er det vist gået meget fint med dine potter i vinter. Her er rosmarinen gået til i februars kulde, så jeg må starte forfra med en stikling.

  God påske!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
 4. Så godt å endelig kunne sette plantene ut for avlusing! Det må jo være et sikkert vårtegn, og så blir det vel litt triveligere i vinterstuen etterpå også ;) Skimmia må jeg sjekke ut, den ser jo veldig frodig ut til tross for årstiden. Trenger noe på Skyggebalkongen som gir litt volum. Det jeg sår selv blir ofte nokså spinkle saker med en blomst eller to på toppen :)

  SvarSlett