tirsdag 4. september 2012

Kjøkkenhagen

Vellykket resultat fra kjøkkenhagen min: Så flotte gulrøtter har vi aldri hatt! Det er fordi jorda er litt kompakt og steinete hos oss - ikke gulrotjord. Disse er dyrka i en bunnløs kasse oppå den steinete jorda. Kassa er fylt med halvt om halvt kompost og sand. I tillegg har de hatt fiberduk hele tiden, så gulrotflua har ikke kommet til.
Men kassa var litt trang og pinnene som skulle holde fiberduken litt oppe fra plantene var for spisse og korte. Gulrotgraset har hatt det alt for trangt.


 Her er den hullete fiberduken.

 Og her er sammenfiltra, flatklemt gulrotgras.
Til neste år skal kassa flyttes, fylles på ny og  få høyere stativ med ståltrådbøyler eller noe slags bøyler som fiberduken kan hvile på uten å rives i filler i vinden.

Her er bønnene mine. Jeg fikk 2 kg bønner av dem her om dagen, og jeg får mer. Men det er litt feil her og å lære av for meg: Jeg har plantet for tett og kassa har ikke vært helt fylt med jord. Hvis den var helt fylt med jord og litt smalere med bare en rad bønner, vil bønnene henge utover kanten på kassa for det meste og ikke komme mye bort i jorda. Det som er fint med ikke å fylle kassa helt med jord, er at de små spirene får det lunt innenfor veggene av kassa. Derfor lurer jeg på om det skal være en påbyggingsvegg i høyden som kan fjernes etter hvert som bønnene vokser til.
Noen få bønneplanter ble plantet rett i jorda. De er fortsatt bitte små, men bærer gjør de likevel! Det er brekkbønner.


 Potetene mine skimtes i bakgrunnen her. Tidligpotetgraset (berber) er borte nå pga tørråte. Pimpernellen er smitta, men det er fortsatt grønt gras på dem. Neste år skal tidligpotet og pimpernell stå langt unna hverandre, så kanskje pimpernellen klarer seg litt bedre. Det har egentlig ikke vært noe problem med tørråta på tidligpotetene, siden de rakk og vokse seg store og bli mange før tørråta tok knekken på dem. Ennå har jeg ikke sjekka pimpernellen.


 Solsikkene mine er vellykka syns jeg! Wigwam-en min er ikke så vellykka, men det er en blomst på bondebønna og erteblomstene driver og vokser. De andre store plantene en ser er prydgresskar og en pyntekorg.


 Jeg sådde blanda blomsterfrø også i kjøkkenhagen. Det var noen flotte, tette og lave ringblomster blant dem. De drukner litt mellom høye kosmos og kornblomster. Jeg har tenkt å ta frø av de ringblomstene, for de var flotte. Men det er vel ikke sikkert at frøene blir til sånne planter...

Dette var noen gamle frø som spirte. En slag gul tistel. Den likte jeg godt, så den må det også tas frø av.

Her er jordskokkene mine som blomstrer og er like høye som meg sjøl. Morsomt med sånne svære og lettstelte planter. Jeg gleder meg til å smake på knollene etter hvert.


Til slutt bilde av den "nysådde" plenen vår. Sådd 4. august. Det har vært veldig fint plenvær i år!

3 kommentarer:

 1. Flott avling du har fått til, det er jo så artig å gå ut i hagen å hente seg middag :)
  Gulrøttene dine ser riktig gode ut, mine er ikke så store i år.

  SvarSlett
 2. Så flotte gulrøtter du har fått frem! Det var jo butikkstørrelse på de :-)

  SvarSlett
 3. Ooo, nam nam :D Hjemmegrodde gulrøtter er de beste!
  Ja det har vært helt ideelt plen-såings-vær i år, godt å se at det gror godt hos deg og :D

  SvarSlett