lørdag 13. juli 2013

Oksetunge


Oksetunge (Anchusa officinalis) er en av yndlingsplantene fra jeg var liten. En kan ta av blomstene og tre dem på strå. Humler liker oksetunge. Oksetungene er pene! De liker tørr, kalkrik jord, er to- til flerårige og blir ganske høye slik at gressplen utrydder dem. Vi har hatt litt ruskete gressplen i det siste og da kom oksetunga!
Oksetunga i enga
Her har vi slått det meste utenom oksetunga som har lagt seg ned på bakken
I følge "Våre medisinske planter. Trollskap, tradisjon og legekunst", Forlaget Det Beste, har den vært brukt mot diverse lidelser. En skal ikke bruke den innvortes fordi den inneholder leverskadelig og kreftframkalllende stoffer (alkaloider), står det.

6 kommentarer:

 1. Den kjenner jeg ikke fra før. Så flott farge det var på den. Her er det ikke hverken tørt eller kalkrikt, så det kan jo være årsaken til at den ikke vokser her. Spennende å se hva som dukker opp når plenen ikke blir klippet!

  SvarSlett
 2. Artig! Der vi bodde før hadde vi plen og det dukket opp mye forskjellig. Når vi nå skal anlegge hage skal vi ikke ha noe gress, så det grønne skal inn i hagen på andre måter. Spennende å se hagen ta form :) Jeg er allergisk mot gress, så det er årsaken til at vi har bestemt oss for ikke å ha det.

  SvarSlett
 3. Så artig med planter som har fulgt en hele livet! Ekstra stas å videreføre tradisjoner en er vokst opp med. Jeg kjenner ikke denne bortsett fra at jeg har hørt navnet. Kanskje verdt å prøve neste år? God helg!

  SvarSlett
 4. Så nostalgisk da. Første gangen jeg ser denne. Kan ikke minnes den fra Vestlandet. Nydelig var den. Sånn en klar blåfarge.

  SvarSlett
 5. Hei!
  Så koseleg blogg!
  Fann den nettopp gjennom Hagen ved havet.
  I fjor sådde eg Itliensk oksetunge.
  Det vart ikkje så mykje av denne, eg vart skuffa.
  Men den forsvann ikkje i løpet av vinteren.
  Eg prøvde å luka den bort,men kom etterkvart til at to
  tre planter skulle få ein sjangs til.
  Å spør om dei har vakse...og blomstra !
  Nydeleg blåfarge!
  Men den du har er kanskje ein annan sort ?
  Hadde aldri høyrt om den før.
  Men kjekk bekjentskap
  Silje

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, oksetunge lager bare blader første året, mens blomstene kommer året etter - akkurat som kongslys, revehaler mm. Disse som vokser hos oss er viltvoksende, mest på Østlandet. Jeg ser at den som Impecta selger, er samme sort (Anchusa officinalis). Jeg liker også blåfargen så godt!

   Slett