søndag 9. februar 2014

Klokkerankespirer - en diger og en død = alt for mye fuktighet...fluer!

Jeg har bare fått en klokkeranke (Cobea scandens), men den er i tillegg svær.

Det kom en spire til, men den har mistet hodet og dør:
Resten av klokkerankefrøene blir det ikke noe av. En feil jeg har gjort, er å ha det for fuktig. Jeg lurer på om blomsterfluelarver er synderne og har spist opp planten? Det var mye småfluer inni det minidrivhuset...
Jeg må vel kunne ta avleggere av den ene klokkeranken jeg har fått etter hvert?

Ellers har jeg prikla og sådd i helga:
Det er en trend for hagebloggfolket med gjenbruk - se artig innlegg om trender her hos Vigdis: MIN VILLAHAGE: 20 hagetrender.
Gjenbruk er jo veldig bra! Kjøkkenskuffen har vært prikle/såskuff lenge, men å bruke rømmebeger som potter har jeg ikke gjort før. Det ser ut til å gå veldig fint. Jeg har laga hull i bunnen med en spiker. Såpottene mine bruker jeg om og om igjen, men etter hvert går noen i stykker. Når en sår sjøl, kjøper en mindre - og påfyll med nye potter blir dårlig. Rømmebegere derimot kommer det nye av hele året!

Blodbeger før prikling
Etter prikling:

Pene småplanter:
Artisjokk

Dichondra

Engletrompet

Blodbeger 

Noen planter venter jeg med å prikle:
Vrifrukt (Streptocarpus)

Penstemon barbatus 'Cambridge mixed'

Røttene til kalaspirene har vokst gjennom den vesle potta si. Jeg satte litt stranglete spirer litt dypt da jeg prikla dem første gangen, men kala lager ikke røtter fra stammen under jorda, slik f.eks. tomater gjør. Nå har jeg satt dem i større potter og med jord under knollen. Jeg har satt to-tre stykker sammen, for da blir det fortere flere blomster fra "samme plante" - dvs samme potte. Det tar nok tid før de blomstrer. Jeg sådde sist i 2004, og i 2011 hadde jeg i alle fall flere flotte blomster på den.  Se her: Helfigur av kalaen min... Det kan nok tenkes den blomstra før 2011, men jeg begynte ikke å blogge før seinhøstes 2010 - og før bloggtida,  er oversikten litt dårlig.

Og det jeg har sådd i helga er oppramset her: Såliste

10 kommentarer:

 1. Noe må man jo regne med å miste, og klokkeranken som er i gjen er jo superfin! Og 7 år for blomstring på Canna? Du er tålmodug, den skal du ha! :) Får vårkriblinger av innlegget ditt, snart kan jeg vel finne noe som spirer her også :)

  SvarSlett
 2. Så masse flotte småplanter du har nå!
  Småfluer er noe herk. Jeg har vært borti at larvene har spist opp de fine røttene på nyspirte planter, slik at de har dødd. Det vil nok hjelpe å ha det litt tørrere i pottene.
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 3. Herlige bilder av skjønne småspirer! Nå fikk jeg lyst å prlve å så vrifrukt, jeg husker bestemor hadde mange eksemplarer som hun var veldig stolt av!
  Engletrompet sådde jeg for noen år siden, og den vokste seg større enn meg, ca 180 cm! Utrolig flott plante!

  SvarSlett
 4. Så kjempelurt med skuffen som prikle og jord-skuff!
  Flott innlegg om de små spirer...du har kommet langt alt:)
  Fin søndag:))

  SvarSlett
 5. De små spirene stelles godt med ser det ut til :-)

  SvarSlett
 6. Hei! Inspirerende å se spiringen hos deg. Dichondra spirer hos deg. Da er det håp for dem jeg sådde idag. Noen blodbegre spirer, men de er rett og slett minimalistiske i forhold til dine. Spennende å se om det kan bli skikkelige planter.
  Du spør om å ta stiklinger av klokkeranke. Jeg har aldri gjort det, men hvorfor ikke prøve. Du må blogge om resultatet. Den du har er kjempefrodig. Det kan være lurt å støtte den opp med en bambuspinne.
  Det er langt fra for seint å så nye frø. Vi har knapt begynt. Sådde noen i dag fra egne frø. Tidligere år har vi sådd i siste halvdel av mars. Nå begynner den spennende tiden med å følge med på hva som dukker opp. Ha det så godt! Anne

  SvarSlett
 7. Du verden så mange kraftige og sunne småplanter! Dette har du gjort før:)

  SvarSlett
 8. Ja, her var det mange flotte spirer på en gang. Synd med klokkeranken din da. De vokser noe helt utrolig! Godt at du kanskje kan ta avlegger av den om en stund.

  SvarSlett
 9. Så flotte og kraftige spirer du har fått frem! Dette lover jo riktig så bra :)

  SvarSlett