lørdag 8. november 2014

Vinterforberedelser

Clematis 'Jackmanii' med vel årets siste blomst. Bak blomkarsen fant jeg den. Før frosten så det sånn ut:
Men frosten torsdag og fredag tok knekken på blomkarsen:
 Etter opprensking ser det slik ut: Klokkeranke og blodbeger klarte seg bra langs søylen og rosa Lykkefund står ved veggen sammen med klematisen.
29. oktober så et av bedene slik ut:
Flere georginer i blomst. De fleste har jeg sådd i år, såkalte sommergeorginer. Tre er kjøpt som knoller. I dag har jeg gravd dem opp etter at frosten knekte dem:
Sommergeorgine i trau før frost

- etter frost

'Happy single date' etter frosten

Knollene til tørk
Jeg hadde planer om å feste bilde av blomsten på knollen... men det blir det ikke noe av. Jeg har skilt de lave fra de høye. Jeg vet hvem som er 'Happy single date' og jeg burde ha vist hvem som er 'Honka gul', men det har jeg visst rota med. Noen av de frøsådde georginene hadde fått imponerende knoller. Først trodde jeg det hadde med næringa de har fått, men det ser mest ut til å ha med georginehybrid. Det er sånne "mixed"-pakker jeg har sådd, for det er så moro syns jeg.
Nå ligger de på gulvet i vinterhagen og skal tørke litt . Det er ikke mye mulighet for tørk ute i dag.
Dette er to planter kjempeverbena som er klipt ned og putta i ei potte. Planen er å overvintre dem i kjelleren med plantelys og nokså lav temperatur sammen med engletrompetene som flytta ned dit før frosten:

Engletrompetene ble klipt kraftig ned før vinterlagring lyst og nokså kjølig.

Tønnepotta har jeg også tømt i dag og flytta over i en verandakasse. Det er dronning Ingrid pelargonia, dichondra og en eføy, i tillegg har jeg en kala fra en annen potte. Kassen skal ned i kjelleren.

Før frosten klipte jeg ned Hortensia og flytta den inn i vinterhagen. Fuchsiaene var så flotte så de har bare stått i vinterhagen de dagene det var frost og står ute i regnet igjen nå:

Denne kalaen sto ute i frosten inn med husveggen. Den ser ikke ut til å tatt skade av frosten. Jeg har lyst å prøve å overvintre denne mørkt og kaldt, men da vil jeg gjerne at bladverket fryser ned først. Kalaen er sådd i fjor høst - disse eldgamle frøene som spirte, mer her Gamle kalafrø spirer....


Ellers er det viktig å huske på pottedrenasje nå med mye regn - og muligheter for frost.

6 kommentarer:

 1. Ja, vi hagegale har mye å gjøre før vinteren. Jeg fikk inn siste plantene på onsdag før frosten kom. Det var en flott blomkarse du hadde før de frøs.

  SvarSlett
 2. Det er grundige forberedelser du har gjort før vinteren kommer. Fine bilder!

  SvarSlett
 3. Hei! Nydelig blått nå i november. Frosten er nådeløs. Ser du har klippet ned engletompeten. Har den for første gang i år. Kjøpte den i mai og den har vokst utrolig. Vi har plassert planta i kjelleren uten å klippe den ned. Håper det går bra. Her får ikke kjempeverbenaen noe lys. Den pleier å klare seg selv om de ser veldig stusselig ut om våren. Anne

  SvarSlett
 4. Jammen har du fått gjort mye! Ser ut som du har gode rutiner på alt bortsett fra å merke Dahliaknoller, ha-ha. Det ble trøblete os meg også i år, Det blir dessto mer spenning i 2015 :) Lurt å løfte opp krukkene, det må jeg huske neste år! Nyt helgen!

  SvarSlett
 5. Ja nå får en redde det som skal overleve til neste vår, det er mye jobb men så godt å få gjort.
  Her har vi hatt bare en frost natt frem til nå, men vi er jo på overtid med høsten nå.

  God ny uke til deg,

  SvarSlett
 6. Heia takk for hilsen hos mæ, så fine bilder fra hagen din :)

  Ha ei fin uke.

  Lisbeth :O)

  SvarSlett

Hei, jeg har fått nettsøppel som kommentarer, så jeg har begynt å moderere dem. Tusen takk for kommentarer likevel :-)