søndag 7. desember 2014

Ønskeliste til jul?

Vigdis i Min villahage fristet meg i januar med et innlegg om en hagedesignbok fra Royal Horticultural Society:  Encyclopedia of Garden Design. Den kjøpte jeg og leste fra perm til perm. Jeg kunne ikke noe om hagedesign fra før. Det er masse bilder i den. Dermed er det lett å forstå designprinsipper og forskjellene på de ulike hagestilene. Bak i boka er det en nokså stor liste over trær, busker, stauder inndelt etter størrelse. I tillegg er det små rammer med for eksempel oppramsing av skyggetålende busker. Herdighetsangivelsene er for britiske forhold. Kamelia er for eksempel "Fully hardy". Det er de i alle fall ikke her (ennå...).  Jeg bruker Hageselskapets sortliste for herdigheten/dyrkningsforhold og får ideer fra lista til Encyclopedia of Garden Design.
Les anbefalingen i Min Villahage, link her: Bokanbefaling!

I tillegg kjøpte jeg en botanikkbok som også er fra Royal Horticultural Society (RHSshop: Botany for Gardeners):

Her er innholdsfortegnelsen:
Det meste forklares slik at oss ikke-botanikere henger godt med. Det er en praktisk bok som forklarer hvorfor vi skal beskjære, hvorfor det går an å ta stiklinger, hvorfor plantene strekker seg etter lyset osv. Det er en vakker bok, bare se på illustrasjonene!
Her er en side om jordstruktur:
I tillegg til de vakre plantetegningene er det også mange illustrerende figurer/tegninger. 

Litt ukebladstoff fra boka:
Plantene kan føle lyd og lager lyd. Her beskrives det at maisrøtter vokser i retning av en lydkilde med frekvens omkring 220 Hz. Maisrøttene sender ut lydbølger med frekvens i samme område. Det er likevel ikke dokumentert at det er talelyden som er årsaken til at plantene trives bedre når vi snakker med dem - se rammen "Botany in Action". 

Det er stikkordsregister i boka og den er på 224 sider.
Boka frister til å lese og lære enda mer botanikk, så det kan bli litt dyrt... :-)

3 kommentarer:

 1. Hei! Den ser kjempefin ut. Liker veldig godt bøker som er illustrert med tegninger. Det får ofte en ekstra dimensjon.
  Leste et eller annet sted at når vi snakker med plantene, puster vi ut Co2.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
 2. Kjempefin bok! Kan tenke meg det var mye nyttig å lese der, ja... Flott julepresang tips :)

  SvarSlett
 3. Så lekker bok! Det er så kjekt å hente inspirasjon når neste år skal planlegges. Har bøker nok, og kanskje jeg skal gjøre alvor av å lese litt i dem også - vinteren er jo perfekt til det :)

  SvarSlett