fredag 30. januar 2015

Spirer

Nå spirer det hos meg. Denne kassa var det flest spirer i.
Gyldenlakk har jeg aldri dyrka før. Den spirer godt.
Jeg sådde akeleier inne i fjor uten kuldeperiode og det gikk fint, så da gjør jeg det samme i år igjen. Det er en liten spire av de gule akeleiene.
Spraglene har ørsmå frø. Jeg ser de kom nokså tett i potta. Jeg syns ikke det er så farlig om det ser ut som en plante har forskjellige blad fordi det egentlig er flere planter.

Chilispirer er takknemlige å fotografere
og greie frø å så også siden de er så store. Dette er Chili Hot Cheyenne F1. Her er det kjempeflotte bilder av chilispirer: Enhagemeddam.blogspot.no

Kaktus, levende stein (Lithops) og agave mix var noe av det første jeg sådde.
Det går bra med agavene og kaktusene. Lithopsen tror jeg kanskje ikke det blir noe av.

Disse spirene er jeg veldig fornøyd med. Det er keisertre, Paulownia tomentosa. Jeg greier ikke la være å falle for sånne fristelser i frøkatalogen, selv om erfaringen min er at disse eksotiske frøa oftest ikke spirer for meg. Jeg har ikke undervarme utenom litt varme fra badegulvet.

Her er "spirerommet" mitt:
Plug-and-grow-lampa henger i tørkestativet som dermed ikke kan brukes til klestørk på en stund...
Navnet på alt jeg har sådd hittil i år finnes under fanen Såliste.

God helg!

tirsdag 27. januar 2015

Prydgras og oppfølger av vannfrysing

Prydgras er fint. Det har jeg lite av. Dette er noe "villgras" i kanten av kjøkkenhagen. Det er ganske flott og høyt nå. Jeg la ikke merke til det i sommer.

Oppfølger av vannfrysinga mi fra forrige bloggpost: 
Her er link artikkelen til Mpemba og Osborn: Cool? Mpemba&Osborne1969. I slutten av artikkelen er det en graf som viser at romtemperert vann er det som fryser seinest.

I dag har jeg satt ut romtemperert vann og springvarmt vann (ca 55 grader). Jeg kalte vannet romtemperert etter at kaldt vann fra springen hadde stått i hermetikkboksen i romtemperatur (ca 20 grader) i ca 2 timer.
Det romtempererte vannet frøs først, men det springvarme vannet var så vidt begynt å fryse da ishinna på det romtempererte vannet kunne bære en liten stein:
Romtemperert vann i boks merka kald og springvarmt vann (ca 55 grader) i boks merka varm.
Springvarmt vann hadde begynt å fryse, men det var ingen kontinuerlig isflate.
Utemperaturen i dag lå mellom minus 5 og 6 grader Celsius. Jeg mangler termometer (utover et steiketermometer) til å måle vanntemperaturen.

Her er mer om Mpemba-effekten og flere linker: Fysikk og fascinasjon: Fryser varmtvann fortere enn kaldtvann?

Til tross for uvitenskapelige forsøk, kom jeg med en konklusjon sist som jeg opprettholder:
Jeg gir springvarmt vann til hønene når det er frost ute, fordi varmt vann fryser seinere enn kaldt vann.
Dette passer med sunt bondevett og jeg lurer på hvorfor i all verden jeg har tvilt på det :-).

fredag 23. januar 2015

Varmt eller kaldt vann til hønene om vinteren?

Vi er flere hagebloggere som har høner. Det sikkert flere enn meg som har problem med at vannet til hønene fryser om vinteren. Mine høner bor sammen med to geiter og 5 kaniner i et gammelt, uisolert fjøs. Når det er 10 kuldegrader eller mer ute, fryser vannet til hønene.

Det er mange som sier at en skal sette ut kaldt vann i stedet for varmt vann fordi det varme vannet skal fryse raskere. Dette høres ulogisk ut.

Siden det var 7-9 kuldegrader ute i dag, passa det bra å eksperimentere litt:
Jeg har brukt to like blikkbokser med et plastikklokk som jeg satte under bunnen av boksen for å isolere litt mot marka. Den ene boksen fylte jeg med kaldt springvann og den andre med varmt springvann - med et steiketermometer fant jeg at det varme vannet holdt nesten 55 grader. Boksene satte jeg ut. Boksen med kaldt vann stod nærmest husveggen. Det kalde vannet frøs først. Jeg stoppa da det var en så sterk ishinne at den kunne bære en liten stein. Det varme vannet hadde ikke frosset ennå.
Her er bilde:
Etterpå bytta jeg slik at jeg hadde varmt vann i kaldtvannsboksen og omvendt uten at det ble noen endring på resultatet.

Her kan dere lese en fysikkblogg om fenomenet som jeg ikke greidde å vise: At varmt vann skal fryse før kaldt vann - det kalles Mpemba-effekten. Det er link til den opprinnelige artikkelen til Mpemba på denne bloggsiden. I kommentarene under bloggartikkelen vises det at Mpemba-effekten ikke er så lett å vise:  Fysikk og fascinasjon: Fryser varmtvann fortere enn kaldtvann?

Jeg prøvde med kokende vann for gøy også. Det var det samme som skjedde: Det kalde vannet frøs først.
Det dampa fælt. Oppførselen til kokende vann er ellers uinteressant i dette tilfellet siden det ikke er aktuelt å gi dyra det.

Jeg er fornøyd med resultatet: Lunka vann fryser seinere enn kaldt vann. Dyra mine skal fortsatt få springvarmt vann om vinteren.

lørdag 3. januar 2015

Årets første såing:


Rekebokser er fine frødrivhus - kanskje?
I fjor var jeg alt for tidlig ute med såinga mi. Jeg har ikke noe drivhus og i vinterhagen er det ganske fullt av planter som overvintrer. Dessuten lærte jeg i fjor at å overvintre planter og ha spirer i samme rom ikke er så lurt fordi det som oftest er litt skadedyr (lus etc) på de overvintrende plantene. Spirene takler ikke lusa så godt som de store plantene. Det blir sikkert overfylt i år også, men kanskje ikke så tidlig som i fjor...
Jeg har sådd kjempeverbena. Den var treig til å spire i fjor. Chili-frøene jeg har sådd, spirte ikke i fjor. Nå har jeg tømt pakka i jorda. Jeg greier ikke å hive frøene...
Litt sukulenter:  Kaktus, agave og levende steiner (lithops). Det siste er nyanskaffete frø. Jeg er spent på om jeg får til å drive fram dem.
To fristelser: Pasjonsblomstfrø (Passiflora incarnata) som er kjøpt + keisertre (Paulownia tomentosa) er også sådd.
Det er noen flere gamle frø som ikke spirte i fjor, som får en siste sjanse nå.
Ordentlig våronn med sånne planter jeg får til, skal jeg vente litt med.