søndag 15. februar 2015

Planterom og vekstlys

I jordkjelleren til foreldrene mine overvintrer diverse engletrompeter, sådd i fjor vår og klippa ned på høsten, se her. Kala, kjempeverbena, dichondra, en rosmarin, fuchsia og noen kjøpte primula bor også i kjelleren. Mont Bresia gror som bare det. De var visna og klipt helt ned da de flytta inn i kjelleren i høst. Det er nok litt for varmt for dem.
I starten av overvintringssesongen var temperaturen rundt 13 grader. Nå er det 8-9 grader.
Det henger et 1,5 m lang armatur med lysrør over plantene, og lyset er bare på om dagen.
Det er en vannkran i kjelleren slik at jeg kan spyle plantene ca en gang i uka for å holde lusa i sjakk.
I kjølerommet til foreldrene mine overvintrer georgineknollene i papirposer:
Det er første år med overvintrene knoller. Det er ingen råtning på gang, men jeg er litt usikker på om noen tørker litt for mye inn. Jeg har ikke turt å dusje dem.

I vinterhagen overvintrer resten av plantene. Her er det mange pelargonier, vrifrukt, agapanthus, potetplante (Solanum rantonnetii), amaryllis (Hippeastrum) som snart skal blomstre og belladonnaliljer (Amaryllis beladonna) som aldri har blomstra, rosmarin, salvie, drue, diverse appelsinplanter, fuchsia osv. Plantene nærmest veggen får ekstra lys, mens de ved vinduet klarer seg uten. Det henger et armatur over dem, for i fjor dreiv jeg fram frøplantene mine der. Det ble mye skadedyr og tufse småplanter.
Her drives frøene fram - på baderommet - som visst tidligere. Her har jeg plug-and-grow hengt opp i et klesstativ. Det er litt varme i badegolvet og plantene står i minidrivhus. Jeg prøvde å sette de tre chiliplantene mine ut av drivhuset etter at de var blitt prikla, men det likte de dårlig. Det var for tørr luft. Chili liker varme, derfor slapp de å flytte ut i det siste planterommet:
i et lite roterom der temperaturen er mellom 10 og 15 grader, sånn ca.
I alle de andre planterommene unntatt badet har jeg 1,5 m armatur med 2 x 58 W lysstoffrør og med lysfarge på ca 4000 K.
Det første plantelyset kjøpte jeg fra Grønt Fokus. Det var et sånt 1,5 m armatur med lysstoffrør. Plug-and-grow er også kjøpt der.
De andre plantelysene er industriarmatur der jeg i tillegg måtte kjøpe kjetting og kroker til å feste kjettingen til toppen av armaturet. Ledning og støpsel måtte også kjøpes og kobles.

I to-romsleiligheten der jeg bodde før, hadde jeg soverommet som planterom først:
Der var det litt kjøligere enn i stua og plantene fikk lys i en Ivarhylle. Seinere ble plantene forvist til stua med stuetemperatur, siden vi ble to mennesker:
 

Siden plantene fikk mye lys, gikk det bra selv om temperaturen var litt høy. Jeg hadde agapanthusblomster inneklemt mellom Ivarhylla og lyset:
Dette er mine erfaringer hittil med planterom og plantelys til overvintrende og frøsådde planter. Jeg tror det viktigste er å skaffe nok lys. Hvis en har en ett- evt toromsleilighet, har en ikke mulighet til å ha så lav temperatur der plantene er. Det er jo viktig at plantedyrkeren har det bra også! Jeg hadde balkong mens jeg bodde i blokk, slik at frøplantene ble båret ut og inn når utetemperaturen ble høy nok på dagtid.
God helg!

8 kommentarer:

 1. Skal si du har mye spennende på gang! Jeg bruker til oppaling et plantetelt som jeg kjøpte fra Grønt Fokus for mange år siden. Det er to hyller over hverandre og det er 2x 2 lysstoffrør på 36 w. Pga. at det ene lysstoffrøret henger rett under det ene plantebrettet blir det fin undervarme der, og det er derfor mine blodbeger spirer så lett tror jeg. Det er så gøy med nye grønne spirer nå! Chili må ha varme ja, så den tør jeg ikke flytte på. De andre må snart ned i en kjeller med ca 10 grader, men med godt med lys. Jeg har overvintret dahlia i potter, men har ikke gitt de noe vann. Er spent på de :)

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var lurt med undervarme fra det ene lyset! Mine blodbeger er så vidt igang. Jeg så noen sa det var viktig ikke å ha mye over blodbegerfrøene. Lurer på om jeg har gjort det feil. Men det kommer i alle fall noen spirer...

   Slett
 2. Vet du, har tenkt flere ganger når jeg ser på bloggen din, at du er et dedikert plantemennske. Alt er mulig hvis man vil. Det er så utrolig inspirerende. Anne

  SvarSlett
 3. Hvor får du tak i lysrør til plantelys? Jeg har brukt lysarmatur som er beregnet på akvarium, kjøpt billig fra en dyrebutikk som pusset opp, og lysrør beregnet på planteakvarier. Finnes det noe som er mer effektivt?

  SvarSlett
  Svar
  1. De siste lysrøra mine kjøpte jeg på Biltema. Jeg ser at det er flere plantefolk som har gjort det. De fungerer helt fint!

   Slett
 4. Det er morro å se hvordan du har ordnet deg.
  Jeg la merke til de blomstrende agapntusene. Min har aldri blomstret, så der gjør jeg noe feil.

  SvarSlett
  Svar
  1. Min blomstrer av og til, men ikke i fjor. Til våren må jeg dele dem, for nå vokser de nesten ut av potta, så da blir det vel en stund til de blomstrer igjen. De skal visst ha det trangt i potta.

   Slett
 5. Oi, imponerende med innretninger hos deg, både før og nå! Du har liksom sommer hele året, du :) Og jeg er iiiikke misunnelig.... snart kommer våren, tipper det i alle fall blir litt greit å gjerobre badet :)

  SvarSlett