onsdag 4. november 2015

Potteplanter i vinteroppbevaring og siste gresskar høsta

I dag har de fire engletrompetene flytta ned i kjelleren til vinteroppbevaring. Det er en jordkjeller med temperatur 10-15 grader. Jeg har hengt opp et lysarmatur med 2x58 W 1,5 m lange lysrør med timer. Lysrøret er det mest hvite lyset Biltema hadde. Ingen engletrompeter har blomstra i år, men det er knopper på dem. Kanskje de kommer i blomst nå i kjelleren?

To potter kala er også flytta ned. Der kommer det spirer. De har ikke vokst noe i hele sommer.

I tillegg overvintrer potetplanta mi, Solanum, i kjelleren. Den har jeg pleidd å ha i vinterhagen, men det pleier å bli så trangt der.
I fjor hadde jeg første overvintring i kjelleren og det gikk så fint med alle plantene. Da kan potetplanta også få bo der. Noen planter passer jeg litt bedre på en andre blant annet fordi noen har en spesiell historie eller fordi de er vanskeligere å få tak i. Engletrompetene og kalaene har jeg sådd sjøl og det var ikke vanskelige planter.

Keisertrær sådde jeg i år. Spiringa gikk fint og de levde fint inntil jeg satte dem ut. Da felte de alle bladene og har stått nakne i hele sommer. Stammen kjennes ikke tørr og dau ut, derfor har jeg satt et keisertre ned i kjelleren og et skal stå i vinterhagen.
Her kan en lese om keisertrærne, Paulownia tomentosa. Det er vel fare for at det var et mislykka prosjekt. Jeg får se til våren...

Siste gresskar er høsta. Det blir gresskarsuppe, en variant av denne Gresskarsuppe fra Tuaihagen og huset - og varianten er inspirert av de andre suppene hennes.  Jeg har egendyrka chili og sjalottløk som skal oppi. Dessuten har jeg hvitløk og ingefær i kjøleskapet. Buljongterning må i. I oppskrifta i linken var det brukt karri - det er godt!
Jeg liker når suppa er varm og river litt i halsen :-).
Til neste år skal det egendyrka hvitløk i, for jeg satte fedd i helga som var.
Fortsatt god høst!

7 kommentarer:

 1. Hei!
  Her er også det som skal i hus, i hus. Engletrompeten har det ikke så godt som dine. Den overlevde vinteren i en mørk kjeller og blomstra faktisk. Tok stiklinger i august/september 3 stk. og de står fint. De står lyst.
  Greskarsuppe høres godt ut. Sylta gresskar for en del år siden, og det er innmari godt til kjøtt.
  Fortsatt god høst! Anne

  SvarSlett
 2. Engletrompeter er så fine, men jeg har aldri hatt dem selv. Har derimot overvintret en potetblomst i kjelleren siden 2009, den har fått veldig dekorativ stamme/forgreining.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

  SvarSlett
 3. Engletrompeter er veldig flotte. Det blir spennende å se om du får de til å blomstre i kjelleren. Ha en fin høstuke :)

  SvarSlett
 4. Godt å få plantene i hus før vinteren kommer! Da jeg hadde engletropeter fikk de blomster inne når de hadde knopper når jeg tok de inn. De er utrolig vakre, og dufter himmelsk ☺
  Får håpe du får de til.

  SvarSlett
 5. Jeg kjenner meg igjen.
  Noen planter betyr mere enn andre ved at de har en spesiell historie. Enten det er noe trist, eller noe veldig gledelig.

  SvarSlett
 6. Fint sted du har til overvintring.
  Gresskarsuppe er nydelig ,og med chili blir det mere spenst ja:)
  Spennende med kirsebær-såing!
  Og spennende og se hvordan det går med de fremover.
  Fin kveld til deg:)

  SvarSlett
 7. Heldig du som har et sånn rom til planteoppbevaring! det er jo litt artigere når man vet sånn omtrent at det meste vil greie vinteren. Alltid kjekt når planter kan følge hagen i flere sesonger, og så er det jo morsommere når hagen faktisk ikke ville greid seg uten gartneren :)

  SvarSlett