fredag 10. juni 2016

Dagfiol

Nå blomstrer dagfiolene Hesperis matronalis L. som bare det. Her er de forvilla. De har alltid vært her, men er visst en gammel hageplante. I følge Wikipedia kommer de fra Italia.
Vi har lilla og hvite. De fleste er lilla.
 
 De frør seg ivrig. Jeg luker masse små dagfiolplanter hver sommer. I år har jeg bestemt meg for å være flinkere til å kappe blomsten av etter avblomstring på dem som vokser nær bed eller grønnsakhagen... De passer godt i blomstereng eller blomsterengliknende bed.

Hesperis betyr aften på gresk - og det skal visst være fordi den dufter godt om kvelden. Det har jeg egentlig ikke tenkt over, men det kan ha med at den blomstrer samtidig som syrinen som kanskje overdøver den?
Samme kilde forteller at fiol blir brukt som folkelig navn på blomster som dufter. Den likner jo ikke på fiolene (fiolslekta) som kommer om våren eller på orkideen nattfiol, men dufter gjør de alle sammen. Dagfiolen hører til korsblomstfamilien.

Den har ikke noen folkemedisinsk tradisjon her i landet, men er nevnt som legeplante sør i Europa.
Kilde: "Våre medisinske planter. Trollskap, tradisjon og legekunst." Forlaget Det Beste 1984

God helg!

6 kommentarer:

 1. Så flotte dagfioler! Ha en riktig god helg :)

  SvarSlett
 2. Hei!
  Dagfiol har jeg ikke. Den er vakker og planter som dufter er så verdifulle.
  God helg til deg også! Anne

  SvarSlett
 3. Dagfioler er ordentlige barndomsminner for meg. Et sted i Trøndelag, der vi var på sommerferie hvert år, er det en gammel kirkegård. Dagfioler har spredd seg i alle veikantene i det området. De lukter virkelig godt, men ikke før om natta! Derfor syns jeg det er rart at de heter dagfiol.

  Fortsatt god helg! :)

  SvarSlett
 4. Så hyggelig at den dufter så godt! Den kjenner jeg ikke til fra før. Nydelig blomst!

  SvarSlett
 5. Jeg hadde dagfiol i feriehagen for mange år siden. Fra frø, men de gikk ut etter bare ett år. Trodde de skulle selvså seg, men ikke alltid det går som man tror. Fine var de i alle fall, heldig du som har en bestand.

  SvarSlett
 6. På Sandvær i Herøy er det i år ett vell av dagfioler. Når vånden har rotet opp jorda og spist opp løvetann og gressrøtter kommer dagfiolen i store mengder og fyller opp plassen.Duften er himmelsk og nostalgisk! Litt ros skal gnagerne ha1

  SvarSlett