søndag 14. mai 2017

Kaste døde planter?


Oncidium-orkideen min døde, trodde jeg. Men jeg fikk ikke kasta den. Etter en stund kom det en liten grønn spire, som nå er så stor at den kan fotograferes. Det går veldig seint med denne spiren. Det er flere år siden planten så slik ut:
I fjor drukna jeg en hortensia. Jeg turte ikke plante den ut fordi jeg var redd den ikke var herdig nok. Den overvintra inne. Men i fjor sommer var det lange perioder med mye regn, og jeg var sløv. Planten ble helt gul og mista alle bladene. Jeg tenkte jeg tapte ikke noe på å sette den i jorda og se om den kom seg. Det så ikke sånn ut, så det var like før den ble gravd opp og kasta. Men dette var kommet:
Det er litt ugras, men også noen spirer fra rota på hortensiaen. Den har blomstra med både rosa og blå blomstet. Den var blå da den kom, blomstra rosa noen år seinere og i 2015 blomstra den blått igjen:

Den står i et surjordsbed, men jordsmonnet er egentlig kalkrikt her. Det går an å gi den aluminiumsulfat for å få blå blomster. Det blir ikke blomster på den i sommer, men neste år kan jeg håpe - om den ikke fryser ned.
Den siste planten som det var lite håp for, har vært her før: Sjømannstrøst
Det var slike planter på jobben, og de hadde rydda i dem. I søplebøtta fant jeg et skudd som jeg først satte i vann uten at det kom røtter og deretter satte i ei potte uten at det skjedde noe på lenge. Seinere fant jeg flere planter i søpla på jobben med litt mer røtter. Men den lille stilken satte også i gang å vokse. Den har de mørkeste bladene:


.God helg!5 kommentarer:

 1. Ja, en skal ikke gi opp planter! Jeg har det på samme måten, for jeg har også vanskelig for å kaste de. De aller fleste hortensia blomstrer på fjorårsskudd, så hvis de fryser ned så blir det ikke blomster på de. Det sikreste er å ha de i en kjeller el. lignende. Jeg har i år kjøpt en sort fra Bakker som skal blomstre både på nye og gamle skudd. Men om det stemmer vet jeg ikke før til neste år :)

  SvarSlett
 2. Ja, det er lurt å gi planter litt tid. Pelargonia kan også plutselig skyte fra noe som ser ut som en rotten stilk. Ha en fortsatt fin dag, nå skal jeg ut, tror ikke det regner. Ha en fortsatt fin dag,
  hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 3. Så bra! Vi gir nok plantene opp litt for tidlig.
  Ha en fin dag:)

  SvarSlett
 4. Man må aldri gi opp. Det er min erfaring :) Ha en god ny uke

  SvarSlett
 5. Oppmuntrende! Det skjer stadig undre, og ikke minst hender det nok at plantene overlever ikke til tross for, men takket være at gartneren holdt fingrene fra fatet :) God helg!

  SvarSlett