Høns i hagen er høns i fjøset for tida pga. "portforbudet" for høns fra høsten 2016. Jeg hadde begynt å kose meg med det nyeste Hagetidend, og da skvatt jeg litt. Portforbudet var ikke nevnt i en artikkel om hagehøns, heller ikke at det er registreringsplikt for hagehøns hos mattilsynet i portforbudsområdet. Dette gjelder i hele Norge unntatt Nordland, Troms og Finnmark, men området kan bli utvida.
Jeg oppfatta artikkelen om hagehøns som en del av en hagebesøksartikkel til en ordentlig flott "dyrehage" med masse bra tips. Denne hagen ble sikkert besøkt i fjor sommer, og da var det jo ingen som tenkte på fugleinfluensa og portforbud. Jeg syns vel kanskje at Hagetidend burde ha sjekka opp dette før publisering? Dette er vel i tråd med den kritikken jeg har kommet med før mot Hagetidend, jfr. Hagebladmelding. Jeg ønsker meg nok mer et "kunnskapsblad" enn et ukeblad.
Tilbake til portforbudet og fugleinfluensaen:
"Fjesboka" har en gruppe for oss fjærkre-interesserte, og der har det vært en del diskusjoner om dette portforbudet. Jeg syns det er litt rart nå at portforbudet er opphevet i Sverige, men gjelder i Norge.
Mattilsynet skal vurdere tilstanden på nytt 1. juni og forhåpentligvis får hønene slippe fri da.
Det er en egen forskrift som gjelder, link: Forskrift-Fugleinfluensa
Generelt skal en melde fra til mattilsynet om høns som får fugleinfluensa. Det er to typer virus basert på hvor hissig viruset er. Den hissige typen, høypatogen", kan ha 100% dødelighet, mens den lavpatogene kan være vanskelig å oppdage. Den lavpatogene kan utvikle seg til den høypatogene, og derfor er det viktig også å kontrollere den lavpatogene. Dette gjelder uansett portforbud-bestemmelser og epidemier.
Under epidemier som nå i Sentral-Europa, oppretter Mattilsynet risiko-områder dvs. nå hele Norge unntatt Nordland, Troms og Finnmark. I risiko-områdene er det portforbud, registreringsplikt (link på denne nettsida til forklaring på hvordan dette gjøres her: Mattilsynet-Fugleinfluensa-Fjørfe). I tillegg er det ikke tillatt å ta med fjørfekjøtt og produkter fra områder med restriksjoner. En særskilt varslingsplikt gjelder der Mattilsynet skal varsles ved markert nedgang i mat/vann-inntak/eggproduksjon mer enn 2 dager eller markert økt dødelighet i løpet av en uke eller andre tegn som gjør at en mistenker fugleinfluensa.
Det har aldri vært påvist hissig (høypatogen) fugleinfluensa i Norge. Viruset er selvsagt svært alvorlig for dem som lever av høns, men det er også en risiko for mennesker. Fugleinfluensa kan smitte fra fugl til menneske, og det er også beskrevet at fugleinfluensa har smittet fra menneske til menneske - nå sist i en artikkel fra Kina (Xie, J., et al. (2017), link.
Folkehelsa har et interessant fakta-ark om fugleinfluensa der jeg merka meg at alle influensavirus som vi blir smitta av, kommer opprinnelig fra fugleinfluensa for 50-100 år siden. Det var et virus som var en krysning mellom menneske-influensa og fugle-influensa, som var årsaken til Asia-syken som var en alvorlig influensa-epidemi i 1957.
Her er link til Folkehelsa sitt fakta-ark: FHI-fugleinfluensa-fakta.
Jeg er ikke veterinær, infeksjonsmedisiner, virus-spesialist eller jobber i noen av disse institusjonene som er involvert (Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Folkehelsa). Jeg vil gjerne ha kommentarer om noen finner feil i teksten min eller upresise opplysninger, eller er uenige.
Informasjonen min kommer herfra:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.