torsdag 30. august 2018

Kolibri i hagen?

Tidligere i august så jeg nesten en kolibri i hagen min:

Det var en svær nattsvermer som spiste nektar av sommerfuglbusken. Det var i kveldinga. Den har vel snabel og ikke nebb, men flakser skikkelig fort med vingene og står stille i lufta akkurat som kolibrien.

Som dere ser av kommentarene under, så viste Marit hva det var: Macroglossum stellatarum - og her er riktig link til artsdatabanken. Den heter dagsvermer og arten er immigrant i Nord-Europa, men vi hadde en masseinvasjon i 2006 - i følge Artsdatabanken. Det er en hørbarlyd når den suger nektar, og det var det som gjorde at jeg la merke til den. Den hører til i familien tussmørkesvermere og det passer bedre enn nattfly!

Her er mine gamle, gale spekulasjoner:
Jeg har ikke sett sånn før og lurte på hva det var. Kanskje er det 'rødt pyramidefly' pga de rødaktige vingene? Det er i alle fall et nattfly, har jeg bestemt meg for. Jeg lurer på om det er underfamilien Amphipyrinae - og av de fire på denne nettsida: artsdatabanken.no
syns jeg rødt pyramidefly likna mest.
Men jeg har virkelig ikke peiling. Moro om noen greier å se hva det er ut fra disse bildene:

Det kan se ut som de nederste vingene er mer røde, enn de øverste. Det er derfor jeg gjetter på rødt pyramidefly. Skulle hatt bilde av den når den satt stille.

Den likte i alle fall sommerfuglbusken godt.

I år har en sommerfuglbusk som jeg sådde i 2015 blomstra for første gang - og den var hvit. Alle de andre har vært lilla. I vår prøve jeg å flytte noen. Det var noe forferdelig svære røtter de hadde ordna seg på 3 år.  Jeg tenkte vel egentlig at de ikke skulle være herdige her, men var jeg heldig, ville de komme fra rota.  Men det blir svære buskas, så da må de flyttes. En har til og med sådd seg sjøl.


5 kommentarer:

 1. Jeg tror at jeg har funnet ut hva den heter. Jeg hadde besøk av en sånn i fjor. Duehale heter den på dansk. Macroglossum stellatarum.
  Jeg har også en sommerfuglbusk som jeg også har sådd. De var 5 stykker, 4 lilla og 1 hvit. Nå er det bare en hvit tilbake, men den er til gjengjeld to meter høy ;)
  Mine har ikke selvsådd seg her. Du er heldig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det ser helt riktig ut. Jeg putta inn oppdatering i innlegget mitt, så blir ikke folk sendt på avveier :-). Morsomt!

   Slett
 2. Artig den der.
  Men jeg er egentlig innom for å gjøre deg oppmerksom på at hvis dine Sarcococca har spiret med flere stilker fra hvert frø, så er det flere planter som kan deles opp. Mine "flerstilkede frøplanter" falt fra hverandre ved ompotting, og det viste seg å være opptil tre planter fra hvert frø.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror jammen det er tre planter for hver av mine også. Jeg har ikke lagt merke til det.

   Slett