søndag 3. januar 2021

Rådyr i hagen

 Rådyr er søte, men de er de verste skadedyra i hagen her, sammen med vånd. Vånd er også søte, egentlig. Katta tar seg av dem. Ingen tar seg av rådyra, så de øker bare. Da jeg var liten, så vi en sjelden gang et rådyr. Rådyr var ikke skadedyr da, siden de var så få.

Rosene mine eter de på, men det er ikke så farlig, for jeg har mest kraftigvoksende roser. Det de spiser er sånt jeg uansett må skjære vekk til våren - tror jeg.  Ofte er det jo også en del snø her, og de er ikke så gode til å grave i løssnø med de tynne beina sine.

Men jeg har en asalea, planta i juni 2015, som de spiste alle blomsterknoppene av et år: Rhododendron 'Oriental Queen'.  Den har orange knopper og guloransje blomster. I fjor vinter dekka jeg den med granbar og i sommer blomstra den. 

Den feller bladene om høsten, og har flotte høstfarger. 

Nå har rådyra vært på besøk i hagen, men heldigvis ikke tatt den ennå:


Jeg har dekket den med granbar i dag:


Knoppebilde fra i fjor: 


I bakgrunnen blomstrer Rhododendron 'Cunningham's white'. Det var rådyrspor rundt den også, men det så ikke ut til at den hadde frista noe særlig:2 kommentarer:

  1. Asalea-knopper er rådyrfavoritt.
    Tulipaner også (når den tiden kommer).
    Før jeg gjerdet inn hagen var det helt umulig å berge dem, og det er smertelig skuffende når dyra har vært på besøk.

    SvarSlett
  2. Huff ja, jeg kjenner godt til begge to. Jeg har omkranset hagen med to thujahekker + en romdeler som også er av thuja. Det virker som de skremmer de litt. Etter at jeg begynte å pakke inn barlind/taxus ned hønsenetting så har de gitt opp virker det som. Bank i bordet! Naboen har stadig besøk, så de er ikke langt unna. Godt at du har roser som tåler litt. Det hadde vært ergerlig om de spiste opp de også. Godt at du har fått pakket inn azalea!

    SvarSlett