lørdag 9. januar 2021

Årets første prikling og plantelys

 Dette er rekord. Vårlengselen var så stor at jeg sådde allerede den 11. desember chili, blodbeger, dichondra, kruspersille, vanlig grasløk og kinesisk grasløk i tillegg til erter. Grasløken har ikke spirt i 20 °C. Det er kanskje ikke så rart. Ertene har jeg allerede spist skudd fra. 


Fornøyd med blodbegerspirene mine!

Av chili har jeg sådd verdens nest sterkeste chili: Capsicum Chinense 'Bhut Jolokia', den kalles også "Ghosts' chili pepper" i følge denne lenken her: Bhut Jolokia Chili. Chili-Plant.com

Den andre chilien er mer vanlig sterk, men den er pen. Den har små frukter som stikker rett opp og er gule, orange, og lilla. Den er egna til pottedyrking. Det passer meg bra. Navnet er Capsicum Annuum 'Razzmatazz'.

Chili og blodbeger

Kruspersille, erter, to chili og en blodbeger + grasløkpottene

Noen av spirene var små, og vettuge gartnere hiver sjølsagt dem, men her er to av de små og en av de "normalt" store:


Nr. 24 er en passe stor Chili 'Razzmatazz', mens den lille til venstre er en blodbegerspire og den bitte vesle til høyre er en Chili 'Bhut Jolokia' spire. 

Når jeg begynner så tidlig, må jeg ha plantelys. Det har jeg. Før brukte jeg en diger Plug-and-Grow lampe. Det var ganske bra, men den gav nokså mye varme. Nå har jeg brukt LED noen år. 

Jeg har en 60 cm LED-lyslist på stuebordet bak julekrybba...:


Lyslista henger i et stativ, og under passer akkurat et av minidrivhusa mine. 

På badet har jeg mer lys: 


Nå er tørkestativet opptatt til sommeren (har et til, men det betyr planlegging mht. klesvask). Før hengte jeg lyslistene i et egenprodusert opplegg med noe kleshengere. Det var litt styrete, så i år har jeg kjøpt et stativ med snorer som er til disse lyslistene. Det er veldig lett å justere høyden på lyset over plantene. 

Det blir veldig fine planter med LED. Jeg bruker også lysrør (hvitt lys), men det lager varme og egner seg ikke i rom som er oppvarma virker det som. Da blir det for varmt for plantene i forhold til hvor mye lys de får. 

4 kommentarer:

 1. Så flotte blodbegerspirer du har fått frem! Jeg blir helt misunnerlig :)
  Jeg har ikke sådd noen enda, men må få gjort det. Problemer med plass har jeg allerede nå, og det er i seg selv et problem ;)
  Jeg har et planterom som ikke er oppvarmet, men vannet som gårfra borehullet til oppvarming her går gjennom rommet. Så temperaturen der ligger på ca 12 grader nå som det er så kaldt. Jeg har kun vanlig kaldt lys fra lysstoffrør, og de gir jo litt varme ja. Men siden det er så kaldt ute nå går det bra enn så lenge.
  Det er litt av en logistikk du har på badet! :)

  SvarSlett
 2. Det er akkurat det med plassen. Jeg har planer om å skjerpe meg litt mht hva og hvor mye jeg sår, så jeg har plass til å ta meg av plantene, men pleier ikke greie det..

  SvarSlett
 3. Artig å se at du er i gang. Åsså tørkestativ med multifunksjon da :-)

  SvarSlett
 4. Ooh, det var tidlig. Jeg har ikke tilleggslys så det blir nok en stund til såing her. Kinesisk gressløk har jeg prøvd noen ganger, men ikke fått til å så, men nå har jeg en kjøpt variant som ser ut til å klare seg fint. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett