fredag 2. april 2021

Kristi tornekrone

 Da jeg var liten hadde vi en kristi tornekrone (Euphorbia milii) i stuekarmen. Jeg syns det var en fryktelig plante med de digre piggene.  Men den var fasinerende også! Det var ikke lenge mora mi gad ha den, for den mister bladene, og etter hvert dominerer piggene mer og mer. Jeg har kjøpt en plante, og her kan en se hvordan den så ut da den var nokså ny. Nå dominerer piggene: 


For et år siden eller noe sånt beskar jeg den ene greina på den for å se om den ville skyte på nytt. Det har den gjort. 

Det passa med planteportrett av denne på Langfredag, tenkte jeg. Jeg har lest på Wikipedia om planta. Den vokser på Madagaskar. Navnet har den fått fordi tornekronen soldatene satte på Jesus, skal ha vært laga av denne planta, og blomstene symboliserer blodsdråpene. En har tenkt seg at noen har tatt med seg planta til Midtøsten før Jesu tid.  Greinene er så myke at de kan tvinnes til en tornekrone: 


Det er vel mer sannsynlig at det har vært brukt en vanlig plante i Jerusalem på den tida. Krona var jo ikke ment som noe hederstegn. To arter fra Ziziphus slekten nevnes: En heter Ziziphus spina-christi, en annen er Ziziphus lotus. Begge skal vokse i området rundt Jerusalem. 

Kilder:  

Kristi tornekrone: https://en.wikipedia.org/wiki/Euphorbia_milii

Ziziphus-slekten: https://en.wikipedia.org/wiki/Ziziphus


5 kommentarer:

 1. Takk for god info om denne! Jeg har hatt den før, men ga den sikkert for mye vann så den døde. Den var veldig populær på 1970-80 tallet.
  God påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Akkurat, det passer med tida. Jeg hadde sikkert ikke hatt den om jeg ikke hadde syntes den var så spesiell da jeg var liten. God påske!

   Slett
 2. Fin plante! Hadde en sånn i mange år.
  God påsek!

  SvarSlett
 3. Interessant og ikke minst påskerelatert :) Jeg har sett den planten før et sted, men ikke hos meg. Må innrømme at den var fascinerende, da. Utrolig spennende hvor ulike plantene er.

  SvarSlett
 4. Jeg har hatt den jeg også, og jeg husker ikke om den døde av seg selv eller om jeg ga den bort. Rar plante :-)

  SvarSlett