søndag 19. februar 2023

Ved


 I går hogde vi ved. Ja, først kappa vi den med motorsag. Bildet over viser hoggestabbe, økser og den svarte greia er en stokkholder. Fin å ha når en kapper opp stokkene. 

Oppe ved huset har vi en hjemmesnekra stokkeholder, vist i forgrunnen på bildet under. Den kan ta mange tynne greiner. Den svarte greia kan ikke det, men en kan jo lure på vitsen i å lage ved av tynne greiner.


Bildet over viser to små vedla ved huset. Metallstativet er til en ny vedtørkingsmetode for oss: 


Stativet settes rundt en europall og så trer en en vedsekk på stativet og fyller den med ved. På toppen kan en få en egen presenning med kroker til å feste i sekken. Her kan veden stå i sol og vind og bli tørr. Vi har ikke traktor med pallegafler, så det blir trillebår for å få veden i hus etter at den er tørr. 

Da jeg var liten, lagde faren min vedla ute i skauen, pinner på marka og kløyvd ved med barken opp. Tørken var varierende. Så faren min har bygd tre vedhus. Vi tar fra et, et er i tørk og et blir fylt: 


Over er huset som er i tørk. En kaotisk vedhaug. Får ikke mest mulig ved inn i huset på den måten, men kanskje det er bra for tørken? Kan jo lure på åssen personer vi er som har en sånn kaotisk vedhaug, jfr. karakterisering av personer ut fra ved i boka "Hel ved" - tror det ikke det var noen positiv karakteristikk vi ville fått. 

I det andre vedhuset ser det helt annerledes ut: 


Dette er vel fin orden! Men her lurer jeg på hvordan tørken blir. Heldigvis jobber vi ikke så veldig fort, så det blir gradvis fylling av huset. Vi er litt skeptiske, så det var derfor vi begynte med pallene og vedsekkene. Pallene har vi uansett etter diverse bygging og hellelegging etc. 

Vi har fortsatt en del igjen å kløyve. Dette er svære graner som har vært toppa diverse ganger. Det anbefales ikke - tung ved å jobbe med. Bedre å ta hele treet ned og plante et nytt. 

Når en blir gammel, tar en vel heller toppen av treet for en rekker ikke å se et tre vokse opp før en dør. Snakka med ei nabokone, og hu sa det var sånn. Alle gamle menn tar toppen av treet i stedet for å hugge treet ned, sa hun. Jaja. Grana kan trenge fra 20 til 40 år før den setter kongler. En blir fort for gammal til å oppleve det om en sår et granfrø. 


Fortsatt god helg!

2 kommentarer:

  1. Ja, veden varmer mange ganger innen den er i hus :)
    Vi har en nabo som har jobbet i skogen i 50 år, og han setter sånne storsekker rundt på jordene der de bor med sånne plasthetter over med kroker. Tror det er den mest vanlige måten å tørke store mengder ved på. Nydelig orden i vedskjulet deres!

    SvarSlett
  2. Now it is August in Cape Town - and our wood took a long time to get going this evening. Finally it is burning well!

    SvarSlett