søndag 7. oktober 2012

Høst


Nå er høsten kommet. Utepotteplantene har vært pakka inn i fiberduk noen netter, spesielt natt til fredag og lørdag, men også noen dager i september. Nå har jeg gitt opp utelivet for dem. Vinterhagen og plantene er klargjort. Jeg har vaska alle underpottene og revet bort tørre blad, ugras mm.

Hønene hjalp litt til nå også...
Jeg har ikke klippet dem kraftig ned slik jeg gjorde før da de overvintra inne i stuevarme under ekstra lys. Nå kan jeg holde det ganske kaldt i vinterhagen. To vinduer står på gløtt og jeg håper på en liten forlengelse av "sommeren".

De blomstrer jo som bare det, flere av dem. Jeg har solbriller og klappstol klar :-)
Ute har frosten gjort litt skade, men ikke så veldig mye ennå:
Her er wigwam-en. Det er blitt for kaldt for noen gresskar som vokste rundt den og for bondebønna, men erteblomstene klarer seg ennå. Det er bare nå sommeren skulle ha begynt for wigwam-en. Litt seint å sette i gang 9. juli... Wigwam med bondebønne, litt fra kjøkkenhagen og ei låvebru som terrasse

Litt mer fra kjøkkenhagen. Solsikkene har lagt seg, men jeg får litt frø til fugler og høns. Jeg har også fått litt havre, kanskje nok til et nek. Det er fortsatt noen gulrøtter som ikke er spist opp i jorda under fiberduken og resten av potetene har jeg heller ikke tatt opp. Det er fortsatt litt sommer med pyntekorg og ringblomster.

Her er ampelen min. Det er blitt noen blomster på Ipomoea, Morning glory, og på erteblomstene. Men veldig vellykka har det ikke vært. Kanskje litt seint i gangsatt prosjekt det også - i alle fall litt små planter. 
Lavendelen min som jeg har sådd ca 2003 og hatt i terrassetrauet der jeg bodde før, har overlevd flyttinga og blomstrer fortsatt. Jeg har satt en mørk stein bak den som jeg håper kan lagre litt varme til den. Den står i sandholdig jord, sørvendt og lunt. Håper det går bra!
Stemoren blomster som bare det fortsatt i trekassa mi som jeg også hadde i terrasseleiligheten. 

Her er en zinnia og noen pyntekort og bak står utedruene mine og noen roser. Dette er også en sørvendt vegg og bra drenert jord. Jeg håper utedruene skal overleve. Jeg fikk dem i vår og har aldri hatt druer før.
Brønnkarsen står der takrenneløpene renner ut. Ved siden av er det en Edelweiss.
Mont Bresia har ikke blomstret i år, men den har hatt mye blader. Den skal få visne ned og puttes i kjelleren.


7 kommentarer:

 1. Ja, det er nok kjekt å ha en vinterhage. Det står øverst på ønskelisten min! Jeg har en kjeller med planterom og det går fint å overvintre planter der. Lurt å ta inn plantene som skal overvintre nå, ja. Her var det minus 2,5 grad i natt. Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 2. Næhh, jeg blir litt misunnelig på dere som fortsatt har litt blomster igjen :) Her har frosten herjet litt for lenge, men mye av grønnsakene klarer seg likevel.
  Finfin uke til deg.

  SvarSlett
 3. Ja, ser du er godt i gang med haust forberedelsane. Det er jammen kjekt med vintehage så ein kan ta inn plantar der.
  Har ute stove sjølv men eg har ikkje teke inn alle plantane. Er redd det blir kuldegrader i natt. Det har vore eit slikt regnvær at eg har ikkje orka å gjere noko ute. Men i morga må eg ta inn så dei ikkje frys.
  Ha ei fin veke.

  SvarSlett
 4. Så fint det blomstrer hos deg så godt utpå høsten, og heldige deg som har vinterhage! Ser ut som blomstene trives der :)
  Jeg har enda ikke begynt på høstryddingen i hagen. Pottene med slunkne sommerblomster må tømmes og det siste må høstes inn fra kjøkkenhagen... Får håpe på noen fine dager fremover.

  Ha det godt :)

  SvarSlett
 5. Du har jo mye spennende på gang ennå! Litt vemodig men også litt hyggelig å pakke vekk for sesongen, selv om du fortsatt har solbrillene lett tilgjengelige :D Det er ikke så veldig lenge til ny sesong er på gang, og en pause er jo egentlig fint både for planter og gartneren.

  Har du Montbretia i samme jord/krukke i flere år? Eller planter du om til våren? Jeg fikk heller ikke så mye blomstring på mine i år, men rådyrene har forsynt seg litt, så kanskje det er forklaringen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror nesten Montbretiaen min har stått i samme krukke i snart 10 år. Den har blomstret av og til, men i terrasseleiligheten sleit jeg med lysegrønne skudd pga for varm og mørk overvintring - og masse spinnmidd pga tørr overvintring. I år har jeg mishandla den og ikke gjødsla skikkelig heller. Har pleidd å strø litt kunstgjødsel på den flere ganger om sommeren når jeg vanner. Kanskje jeg skal potte om i kompostjord neste år...og gjødsle.

   Slett
 6. Quick visit today. Enjoyed you end of year gardening photos. Same thing is now happening here on the shores of Lake Michigan in USA. Lots of cutting, etc. before the snow flies. Jack

  SvarSlett