torsdag 3. oktober 2013

Høst i kjøkkenhagen. Lærdommer for neste vår...

Pyntekål er fint. Balderbrå er ugras, men fin den og. Bak er det en kornblomst, og noe pyntekorg som neppe rekker å blomstre.
Kjøkkenhagen 24. september. 
Prydgresskar-erfaring:
Det er et svært felt med pyntegresskar - 4 planter. Til neste år skal jeg ha dem i utkanten av kjøkkenhagen. Kanskje jeg skal lage et opphøyd bed med kompost/kanin-og hønsemøkk? Gresskarene blir nokså møkkete når de ligger oppå jorda. Jeg får ikke slått mellom gresskarrankene. Rankene burde bredt seg ut på heller, men det gidder jeg nok ikke å ordne med. En kan visst ha nett til gresskaret - eller legge halm under. Hvis jeg skal dyrke store gresskar, får jeg gjøre noe sånt.
Blomster-og sukkerert-erfaring: 
Vinden blåser plantene vekk fra klatrestrengene. Jeg har ikke bundet opp plantene, men latt dem feste seg i ståltrådradene mellom staurene. Jeg lurer på om jeg skal sette opp to rader med  staurer på hver side av erteplantene til neste år. Da kan de ikke falle framover slik de har gjort i år. Alternativt kan jeg lage bringebærhekk-klatrestativ. 
Bønne-erfaring:
Dette tenkte jeg i fjor også: Bønneplantene skulle stått sånn at bønnene ikke får jordkontakt. Når de er små, er det fint at plantekassa har høye karmer. Karmene luner og det blir god plass under fiberduken. Men når de bærer, hadde det vært fint om jorda var i høyde med karmen og kassa var så smal at bønnene hang utenfor karmen. Kanskje jeg skal ha to karmer der den øverste tas vekk når sommeren er ordentlig i gang? 
Ellers likte jeg godt stangbønnene jeg har dyrket for første gang i år. Da slipper en problemet med bønner som sleper i bakken. 
Kjøkkenhagen 27. september etter første frostnatt.
Første frostnatt tok gresskarplantene, squashene og bønnene: 
Bildene er tatt før og etter frostnatta.
Bøndebønner

Stangbønner (voks- og svarte brekkbønner)
Brekkbønnene og salat
Resten av grønnsakene inkludert salaten greidde seg bra.

Bønnene og sqashene ble høsta inn etter frostnatta:


Det vakreste i kjøkkenhagen i år: 
Romanesco blomkål


Meldogg og fortsatt blomster på sukkerertene: 


Frø snart klar til høsting: 
Blomstererter og løvetann :-)

Frø fra reddiker og salat.
Kjøkkenhagen 5. oktober




11 kommentarer:

  1. Hei! Morsomt å lese om erfaringene og se bildene fra kjøkkenhagen. Noe jeg aldri lærer, er at frø som jeg sår, må faktisk ha god plass i september. Her er kjøkkenhagesesongen over for i år etter flere frostnetter. Ha det godt! Anne

    SvarSlett
  2. Så flott oppsummering du har gjort!
    Godt å ta med seg til neste år:)
    Ønsker deg fine høstdager:)

    SvarSlett
  3. Her var det jo nyttig lærdom å ta med seg for flere:) Jeg har bare dyrket stangbønner så jeg har ikke tenkt på at det kan være en ulempe at bønnene kommer i kontakt med jorda.. Det er greit å vite om jeg vil prøve lave varianter.
    Her har det meste fryst nå. Jeg har laget gresskarpai for første gang og funnet ut at jeg trenger mer plass i kjøkkenhagen til neste år. Gresskar ga mersmak, men det tar veldig mye plass.

    SvarSlett
  4. Flott og interessant oppsummering av årets kjøkkenhageår! Det ser ut som du fikk mange fine avlinger. Her er det over for i år, jeg har begynt å tømme kjøkkenhagen, men tomatene i drivhuset holder koken.
    Neste år skal jeg også dyrke gresskar, har gjort det før, men ikke i år.

    SvarSlett
  5. Ja, det er jo veldig lurt å skrive ned sine egne erfaringer fra årets sesong, for hvis ikke er det lett at det går i glemmeboka :)
    Du har virkelig dyrket mye fint i år. Romanesco kålen er utrolig vakker å se på.

    Ha en fin helg!

    SvarSlett
  6. Takk for at du deler erfaringer! Nyttig for både deg selv og andre. Jeg har jo ingen kjøkkenhage, men plutselig en dag har jeg kanskje det :) Romanescoen var utrolig fascinerende!
    God søndag!

    SvarSlett
  7. Imponert over den romanescoen. Her ble alt av kålplanter spist opp av kålsommerfugllarver. Så irriterende av jeg rett og slett kastet alt jeg hadde av frø fra korsblomstfamilien. Vi bruker halm under gresskar. Det fungerer veldig bra. Tar meg en runde og tørker av jord/skitt, fyller under med tørr halm og snur litt forsiktig på dem. Planter ut i fersk hønsemøkk og det går så det suser.

    SvarSlett
  8. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  9. Håper prydkålen din holder seg lenge! Det var det jeg skulle si, men egentlig ikke under fullt navn...

    Selv om det ikke er noen krise, egentlig :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, håper det blir lang mild høst - ser lovende ut :-)
      Har du en blogg? Har lyst til å se på den. Det er vel det Google+-greiene som gjør at det blir fullt navn?

      Slett
  10. Veldig greit med en sånn oppsummering.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.