søndag 26. januar 2014

Drukning av planter og årets første frøplante er potta om:

Saintpaulia liker ikke å drukne. Sånn ser den ut etter å ha opplevd det - og etter at jeg har klipt vekk alle de visne blomstene. Saintpaulia liker å tørke opp mellom hver vanning - og den liker ikke å stå i vann. Bladene skal en ikke vanne på, for da blir de stygge. De er egentlig veldig greie stueplanter, bare man ikke drukner dem.

Det går også an å drukne gyvel:


Drukne gyvel har jeg også gjort, så nå får jeg ikke se blomster. Knoppene faller bare av. Jeg hadde blomster på den noen ganger da den overvintret inne på soverommet mitt i blokkleilighet - men med plantelys. Kanskje den har det litt for kaldt, evt litt for mørkt i vinterhagen? Overlever gjør den. Den tåler svært spinnmiddangrep, frost, tørke og drukning. Det er bare å klippe den ned, så skyter den fra rota.
Til slutt noe gledelig: Årets første ompotting av spire!Det er en klokkeranke (Cobea scandens) som nå har fått større potte - og bilde etter ompottinga har jeg ikke tatt. Den ble sådd 3. januar. Jeg har sådd flere frø, en er så vidt i ferd med å spire - ellers er det bare å vente. På nederste bilde står den i småplantekassa med kalasmåplantene, alle spraglene mine og noen pelargonia.

6 kommentarer:

 1. Ja, for mye vann er ofte verre enn tørke for mange planter. Masse flotte småplanter i kassen din, og virkelig en kraftig Cobeaspire.

  SvarSlett
 2. Hei! Du har fått en klokkeranke. Føler nesten at det må feires. Jeg har også kjøpt spraglefrø. I dag har jeg sådd kjempeverbena og plassert pottene i kjøleskapet. Krysser fingre. God kveld! Anne

  SvarSlett
 3. Ja, jeg har også druknet St. Paulia før, og det går ikke så bra. Så flotte småplanter du har. Det er bare å glede seg til våren!

  SvarSlett
 4. Heisann! ikke greit å vite hvor mye vann plantene skal ha i en tørr vinterhave ... for vinterhaven vår er åpen til stua. Jeg har klart å tørke ut spirer fra i høst. Noen uhell må vi vel regne med. Heldigvis overlever det meste.
  ha ei flott uke ;:OD)

  SvarSlett
 5. St paulia har jo fordelen med at man kan begynne på ny med et blad hvis det går for ille. Vanning så her års kan være en utfordring. Jeg skammer meg for mitt hagehjerte, jeg har ikke begynt med et eneste frø enda..

  SvarSlett
 6. Hehe, skal si det har vært mye "nedbør" i vinterstuen din i det siste :) Godt at de fleste lar seg redde. Gyvel inne har jeg visst ikke hørt om før, men når våren kommer var det sikkert en glimrende idé. Jeg sådde gyvel på Skyggebalkongen for noen år siden, men fikk panikk da det km 7-8 kraftige spirer, og forstod at jeg ikke hadde plass :) Ompotting av spire allerede nå, hm, sesongen er nok kommet veldig mye lenger hos deg enn her os meg... God helg!

  SvarSlett