fredag 19. september 2014

Høns i hagen...

Jeg har to høner, Olga og Margit. De legger egg og er hyggelige, selskapssyke og tamme høner. De kommer ivrig løpende når jeg er ute i hagen. Det var vanskelig å få tatt bilde av dem på avstand.
Men de gjør ugagn:

Her hadde jeg sådd busknellik og planta ut et par pyntekorg. Jeg hadde lagt en del gras rundt rosa. Sånn så dette ut før hønene behandlet området:
Høner som spiser tomater, har jeg ikke hatt før. De greier fint å høste dem sjøl også. I tillegg luker de kraftig rundt stammen på tomaten - så kraftig at jeg fant ut at det var lurt å dekke jorda med kvister. Da får ikke hønene så godt tak.

I vår var jeg ekstra oppgitt. Jeg hadde denne nydelige hundetannen:

Den satte jeg i fjor høst, og ble så gla da den kom opp.
Jeg huska at jeg hadde lest at Marit som har denne bloggen http://maritshagedagbok.blogspot.no/, hadde satt hundetann. Jeg spurte henne om råd, og hun anbefalte å grave dem dypt ned. Da gikk jeg og la en diger haug kompost og gras over knollen min som jeg alt hadde gravd ned. Det virka.
Men så kom hønene:
Jeg fant ut at de ikke likte så godt å rote i ferskt, vått, langt gras. Det ble flittig brukt til å dekke jorda i vår og tidlig sommer:

Der plantene er store og vokser nokså tett, kommer ikke hønene, men området for hundetannen elsker de fortsatt.
Jeg har et sørvendt, sandrikt bed som skulle være perfekt for løker, men hønene elsker også det bedet. De har nok kverka noen løker:

Det er i dette bedet de har sandgropene sine - her bader de. Men de holder seg utenfor steinene jeg har lagt rundt de store plantene.
Når hønene holder seg i komposten, gjør de stor nytte. De gjødsler og rusker rundt på komposten:


Men høner kan ikke oppdras - noe særlig, er min erfaring. Man kan stenge dem inne i en hønsegård. Jeg syns det er så koselig at de går fritt. Hønene og jeg får heller prøve å bli enige om hvordan hagen skal planlegges :-)

God helg!

4 kommentarer:

 1. Olga og Margit er et trivelig innslag i hagen. Selv om de er ugangskråker :-)
  Jeg har lyst på silkehøner.

  SvarSlett
 2. Hei! Selv om de gjør litt"skade", virker det veldig hyggelig å dem rundt seg. Å ha dyr er trivelig
  God helg! Anne

  SvarSlett
 3. Hehe :) Jeg humrer og leser - og savner høner i hagen. Jeg hadde det i gamlehagen og det var utrolig hyggelig. Men du har rett, de er ikke mulige å oppdra...

  SvarSlett
 4. Hehe, må le for mine høner tusler også rundt i hagen min når vi er hjemme og de har lyst, de kakler og klager ver døra til den store luftegården de har , så da må æ bare slippe de løs og da springer de etter mæ alle fem pluss hanen Trinity :)
  De er så lkoselige og gjør jævelskap i blomsterbedene mine om våren men i sommer har de hatt så mye annet og spise på rundt i hagen gress og arve elsker de.
  Koselig med høns.
  Æ fikk et tips av ei dame, strø salat eller annet godt der du vil de skal holde sæ så gjør de ikke ugang i blomsterbedene, og det gjorde æ, vær dag når de kom ut i hagen strødde æ kraftfor der æ ville ha dem og det funket, da gikk de og spiste kraftfor på bakken ilamme andre fugler som skjæra og kråka og småfugler og da blei det slutt på ugangen i bedene mine :)

  Ha en fin kveld og takk for at du besøkte bloggen min idag ;:)

  Lisbeth :O)

  SvarSlett