søndag 10. mai 2015

Potetåker på gressplen og overvintrede planter ut av kjelleren:

I går satte vi poteter. Her er groene på berber. Potetene har grodd i et nordvendt soverom; ca 15 grader. Den første tida fikk de lys fra vinduet. De siste ukene har de fått plantelys i tillegg fordi det flytta frøplanter inn til dem. Potetene er litt skrukkete i år også, men ikke rosiner som i fjor. Jeg tror det er lurt å drive dem i et rom en driver fram frøplanter i, siden all vanninga av frøplantene øker luftfuktigheten i rommet.
Potetåkeren i år blir midt på plenen nedenfor et bed jeg lagde i fjor. Det er tjukt med krypsoleie i plenen der og det er no herk å bli kvitt. Potetåker er fin måte å luke på! Vi har satt potetene nokså grunt og satser på hyppig hypping.
Vi juksa og brukte tohjuling til å frese opp plenen og lage potetrennene.Før vi satte igang med fresingen, spadde vi opp gressplenbiter, uten krypsoleie (håper jeg), som vi flytta:
Gratis "rulleplen" er ikke å forrakte. Da vi var ferdige, kom regnet.

Jeg har bestemt at frosten er ferdig for i år. Derfor avslutta jeg planterommet jeg har hatt i kjelleren: Alle plantene ble båret opp og satt på nordsida av huset til herding (sol og vind):

Fuchsia, engletrompeter, kala og mont bresia.

Forkrøpla engletrompetskudd takket være lusa!
For første gang bestilte jeg barrotsstauder i år. Jeg fulgte rådene som kom med plantene og satte dem i potter. Periodevis har de vært dekket av fiberduk om nettene pga litt frost ute. Nå er de fleste klare for utplanting. To iriser hadde litt råte på skudd da jeg fikk dem. Det skar jeg vekk før jeg planta dem. De kommer heldigvis med nye fine skudd. Det ser ut til å gå bra med alle, så dette var moro!


Hortensiaen min blomstrer med blå blomster i år. I fjor var de rosa: Se her.
Jeg kan ikke huske at jeg har gjort noe spesielt med hortensiaen. Den vokser i en potte og bor i vinterhagen om vinteren.

God helg fortsatt!
5 kommentarer:

 1. Hyggelig, hektisk vår hos dere også ser jeg :) Selv prøvde jeg å sette poteter for første gang i fjor. Veldig fornøyd med avlingen ble jeg. Utrolig moro å ha egne poteter til middag! Kortreist :) Ha en fin kveld :)

  SvarSlett
 2. Hyggelig å være igang i hagen:)
  Flotte groer på potetene dine,blir godt utpå sommeren:)
  Fin ny uke til deg:)

  SvarSlett
 3. Hei! Slipp fangene fri, det er vår. Har ikke helt turt å slippe dem ut, men til helga tror jeg fuchsiane skal få lov. Det har vært så kaldt om nettene nede mot 0. Må få tak i noen settepoteter. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 4. Hortensia skifter farge etter innhold i jorda eller i vannet. Tror en kan tilsette noe som heter alun i vannet for å de blå. Men det har jo du fått til likevel! :)
  Krypsoleie er det her også, og de som ikke har det er heldig. Det er noe skikkelig herk!

  SvarSlett
 5. Barrotstauder har jeg bestilt og plantet "i alle år", som oftest med bra resultat!
  Krypsoleie er en erkefiende....

  SvarSlett