søndag 5. juli 2015

Jordbærbur og andre bur i grønnsakhagen

Månedsjordbær i jordbærbur
Jeg har fått meg et jordbærbur som jeg kan gå inn i. Det er 4 meter langt og 4 meter bredt og ca. 2 meter høyt (ujevnt underlag).
Buroppsetting: Vater, støtteplate for dørstokken, Pythagoras og krysspeiling
9 jernstolper stikkes ca. 30 cm ned i jorda. Vi har svært steinete jord og ujevnt underlag slik at vi måtte sjekke at høyden på stolpene var rimelig jevn før vi satte på taket. Plasseringa målte vi oss fram til, brukte tau og Pythagoras' lov. Det fulgte med en instruksjonsvideo, men der satte de opp buret på en jevn myk plen der en mann i pene klær puttet stokkene pent ned i jorda. Jeg satte gubben min i gang med spett og slegge (trestykke mellom slegga og jernstengene). Stokkene fikk vi i lodd ved å dunke steiner ned rundt dem. Heldivis tåler konstruksjonen litt slark... men i taket ble det vel mye:
Litt unøyaktighet kom til syne i taket...
Vi fikk trukket det sammen med lastestropper og justerte noen av stokkene litt vekk fra lodd med steiner. Til slutt festa jeg ducktape rundt og fjerna stroppene:
Mekking: Lastestropper trakk det sammen og ducktape holder det forhåpentligvis på plass...
I kjøkkenhagen er jeg forsinka, men det kommer gulrotspirer og jeg har reddiker og salat klar til spising:
Kjøkkenhage med sommerfuglnett på kål og insektsnett på gulrot. Wigwam til bønner og erter
Der har jeg fått meg veksttunneller som nevnt i tidligere blogginnlegg (her). Kraftig vind blåste til slutt tunnellen med fiberduken ned, men tunnellen ble ikke ødelagt. Vi jobber med ly i kjøkkenhagen. Nå har jeg sommerfuglnett på den ene veksttunnellen over kålen og insektsnett på gulrøttene. Jeg håper vinden ikke får så godt tak dem som i tunnellen med fiberduk. Det pleier heller ikke være så kraftig vind om sommeren...
Insektsnett snurpa sammen
I enden på tunnellene tråkla jeg med hyssing og har snurpa det sammen. Kloke gulrotfluer kan komme seg inn gjennom hullet i midten. Hvis de gjør det, har jeg tenkt å lage en indre endevegg (til neste år) med nett.
God helg!

7 kommentarer:

  1. Bevares, jeg har ikke engang hørt om jordbærbur før,
    og du går virkelig inn for oppgaven med sikring av kjøkkenhagen.
    Her har jeg mye å lære.

    SvarSlett
  2. Har du mye rådyr siden du sikrer de så godt? Jeg har heller ikke hørt om dette buret før :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Rådyra har vært og spist på bladene i vår - satser på at buret hjelper på dem også! Mest er det fordi jeg er lat og liker og gå inn ikke krumbøyd for å spise bær - og slipper å dra noe vekk før jeg får tak i bæra :-). Hvis buret fungerer bra her, har jeg tenkt å få tak i ett til noen kirsebærtrær, rips og moreller. Jeg fant det på Garden Living sin nettbutikk og hadde hørt om det fra engelske podcast - "fruitcages".

      Slett
  3. Så smart! Jeg var plaget av måkene i fjor, som nappet i plantene og ødela jordbærkart.Skulle hatt ett jordbærbur jeg også :)

    SvarSlett
  4. Hei! Det gjelder å beskytte plantene. Husker du at jeg skrev om såing av Cleome. De spirte kjempefint. Jeg plantet noen av dem i krukker. De vokste bra, men så så det ut som de visna og begynte å helle, akkurat som kålplanter som blir angrepet av larvene til kålflua. Gjett om det var det. De kravla rundt ved rothalsen. Har fremdeles noen, men det er vel spørsmål om tid. Har planta ut noen palmekål ganske seint, men er forberedt på at de de blir angrepet. Kålfluene legger ikke egg bare en gang, men flere ganger i løpet av sesongen. Tror ikke jeg prøver meg på Cleome flere ganger, men jeg har i hvert fall sett at de så vidt har starta blomstringen. Flotte.
    Lykke til med gulrøttene og jordbærene! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, og i år sleit jeg med mine cleome som ikke ville spire. Æsj, så kjedelig med mark rundt rothalsen! Det har jeg ikke sett før på Cleome. Jeg fikk to cleomeplanter + en stikling, men ingen blomster ennå. Jeg har dem i bakken. Får håpe de du har holder seg og blomstrer lenge!

      Slett