torsdag 16. august 2018

Montbresia

Nå blomstrer montbresia. Den har knoller som må tas inn om vinteren her i sone H4, trodde jeg. Men de plantene på bildet over har overvintra fra i fjor. Det er ikke alltid jeg får med meg alle knollene så nå kan jeg se hvor jeg har hatt montbresia. De står i et sørvestvent skrånende bed, og det er bra drenering. I tillegg har egentlig ikke vintrene vært veldig harde i det siste. I mars var det rundt 15 kuldegrader, men da var det tjukt med snø her.
Mer spredte montbresia-knoller fra tidligere plasseringer:

De første knollene jeg så overvintra, var disse:
De står rett bak denne svære planta - en kuletistel som er kjempehøy:
Så de får ikke mye sol, men blomstrer gjør de. Knollene jeg har båret ned i kjelleren hver høst og opp hver vår, blomstrer ikke:
Jeg har syntes det har vært så rart at den aldri blomstra.  Den har masse blader - det er en tung sak jeg drasser på hver høst og vår. Jeg tror jeg fikk forklaringen på forrige "Gardenes Question Time" på BBC. Montbresia er akkurat som påskeliljer og mange andre; de slutter å blomstre når knollene blir for tette. Neste år skal den deles etter at jeg har båret den opp fra kjelleren!

Jeg tør ikke satse på full herdighet av montbresia her i sone H4 (som kanskje går mer og mer mot H3), men det er moro med dem som klarer seg. Denne planta har jeg fått av mora mi, som har fått den av en nabo - og kanskje har den vokst en gang på gården til Svarstad, mannen til Sigrid Undset. Den gården er rett bort i her. På BBC sa de at montbresia vokste som ugras. Det er det litt igjen til her.

3 kommentarer:

 1. Vokser ikke som ugress her hos meg heller, men ser den gjør det i en hage like ved. Min er også oransje, overvintrer, men tror ikke den liker seg der den står, så skal flytte. Ha en fin kveld, hilsen ingeborg

  SvarSlett
 2. Montbresia har jeg aldri hatt, men morsomt at den overlever ute hos deg. Vi hadde jo en veldig snørik vinter, og det hjelper mye på overvintringen. Sommerfuglbusk/buddleia blir også omtalt som ugress på BBC, men her overlever de så vidt det er. Så vi kan ikke sammenligne England og her. De har sikkert klimasone H1 ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er vel nærmest svartelista i England, men vet du jeg har en sommerfuglbusk som har frødd seg sjøl på et upassende sted. Jeg må flytte den, men det er jo fantastisk at den har greid å spre seg - ha-ha, nå skulle engelskmennene hørt meg.

   Slett