søndag 21. mars 2021

Drivhusdrømmer

Drivhustomta

Jeg drømmer om drivhus. I 2014 var vi på hagemessa og så de flotte sedertredrivhusene til Solfang, flotte drivhus fra Willab Garden og mer nøkterne drivhus fra Grønt Fokus og Gartnerteknikk. Jeg falt for Gartnerteknikk sine fordi de har isolasjonsglass i vinduene og tjukke plater. Dessuten hadde jeg hørt at Gartnerteknikk sine var veldig solide. 

Med fra hagemessa fulgte boka til Claus Dalby:


Der er det mye flotte hus og se! 

Jeg tør ikke bygge noe drivhus sjøl - jeg er en "grisebinge-snekker". Kaninbur og dyrkekasser klarer jeg, men drivhus tør jeg ikke sette i gang med. Dessuten vil det ha tatt ufattelig lang tid. 

Etter å ha tenkt i mange år, er jeg fortsatt ikke helt sikker på hva jeg vil med drivhuset. Jeg veit at jeg ikke har lyst til å bruke mye strøm til oppvarming siden jeg jo har en liten oppvarma vinterhage i huset. Samtidig hadde det vært moro å dyrke store vekster som ikke overlever ute som fersken, jasmin, banan, sitrus. Hadde sjølsagt ikke hatt noe i mot et drivhus til kokospalmer og dadler...

Hvor mye mildere klima kan man oppnå uten strøm i et drivhus? For å lære mer om dette, kjøpte jeg en e-bok om "solar greenhouses": 


Vegger som ikke tar inn sol, isoleres. Drivhuset orienteres med langsida mot sør. Takvinkel bestemmes av breddegrad: 

Dette huset har 35° takvinkel, som skal være bra her hos oss 60° nord.

Ved vintersolverv før jul står sola her bare 6,5° over horisonten. Så da kommer sola inn gjennom veggene i drivhuset. Ved vårjevndøgn står sola 30° over horisonten, og ved sommersolverv ved St.Hans står sola 53,5° over horisonten.  

Men 60° nord er det kort dag om vinteren: 

Ytterste sirkel viser lengden på dagen ved vårjevndøgn - det er jo 12 timer, fra 6 om morgenen til 6 om kvelden. Jeg har sett bort fra sommertid. Ved vintersolverv er dagen knapt 6 timer lang, dvs. det er kortere dag enn det som karakteriseres som full sol i hagesammenheng. 


Boka gjorde meg oppmerksom på en ting til: Soldager vs. dager med overskya vær. På YouTube kan en se filmer fra Canada der de dyrker hele året i drivhus, men det er i kaldt, tørt innlandsklima. Her er det Tyrifjordtåke mye av vinteren om ikke isen legger seg, og selv uten Tyrifjordtåka, kan det ofte være overskya. Da blir det lite soloppvarming av drivhuset om vinteren, og da hjelper ikke isolasjon og varmelagring. Jeg har slått fra meg helårsdyrking uten strøm.

Om kveldene ser jeg på gamle norske hageprogrammer på nrk.no: Hagen min.  Der er det også mange flotte drivhus der folk har god plass både til planter, men også til å sitte. Jeg kunne tenke meg god plass til å potte om. Nå foregår det på vaskerommet oppå en fryser: 


Det er skråning på nordsida av der drivhuset skal stå, og det går to gærne geiter i en binge der. Nordveggen betyr ikke noe for å slippe inn sollys. Jeg tenkte at jeg ville være veldig irritert over å måtte skifte ei rute som har gått i nordveggen - bortkasta penger! Derfor lurer jeg på å lage murvegg mot nord. Da kan huset legges helt inn til geitebingen. De får en kjølig plass om sommeren, og jeg slipper et sånt område som ikke brukes til noe. 

Jeg kunne tenkt meg en litt høy ringmur, for jeg planlegger å dyrke i potter og ikke bare direkte i jorda. Pottene tenker jeg er fine å skjule med en ringmur. Dessuten skal det gi mer stabilt klima i drivhuset. 

Da har jeg begynt å tegne litt:



Jeg har lyst på en terrasse rundt og kanskje noen opphøyde bed i forkant som avgrensning.

Dette blir ikke helårsdrivhus, men kanskje mars til oktober - avhengig av hvor tidlig kulda kommer om høsten? Druer får jeg til i drivhuset. Det fins jo sorter som er herdige på friland i H4 som herdighetssona her. Men jeg vil vel få flere druer enn jeg får her ute, håper jeg! 
Ferskentreet kan kanskje pakkes inn om det blir veldig kaldt? Jasminen og bananen kan sikkert dyrkes i potte og dras ned i kjelleren om høsten i stedet. Sitrus har jeg i vinterhagen - jeg har sådd appelsinsteiner, men de er små og har aldri blomstra. 
Masse tomater og basilikum vil jeg kunne få. 

Jeg har tenkt på at jeg kunne sette inn en innervegg og ha to soner i drivhuset. Om våren kunne jeg ha en sone til frøplantene som forhåpentligvis holdt seg lusefri, og en sone til driving av plantene som overvintrer i kjelleren, f.eks. har jeg tre engletrompeter. De har alltid masse lus på seg når de kommer opp fra kjelleren. De ser ganske stusselige ut. Men de kommer seg ute, men rekker aldri å blomstre før høsten begynner å nærme seg. Kunne jeg drive dem i drivhuset, ville de blomstre før. 

Det var drømmene mine. I går prikla jeg en hel haug med tomater. Det er nå planteoppdrett på et lagerrom, på badet og i stua. Snart skal jeg også begynne på gjesterommet. Kanskje neste vår kan jeg på denne tida flytte ut i drivhuset i stedet? - eller våren etter der... 

Nå blomstrer rosmarinen i vinterhagen: 



Og ute blomstrer en vårpotte jeg har fått fra kusina mi: 



God helg!





  

10 kommentarer:

  1. Gartnerteknikk ble også mitt valg i 2014, og jeg angrer ikke på det valget. Geir Nagelsen (sjefen), Peder og Sorin kan sine ting.
    Jeg gikk for en skillevegg med skyvedør inne i huset, og skilleveggen gjør huset enda mere stabilt antar jeg.
    Boka er skikkelig fin å bla i.......har den jeg også :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Har lest om dine to soner, og Gartnerteknikk sa jeg kunne vurdere skillevegg sikkert pga stabilitet. Det kan godt tenkes jeg får lyst på mer vinterdyrking seinere. Men tenker det er to forskjellige hus. Plass til flere hus her etterhvert... 😊

      Slett
  2. Så flott drivhusdrøm du har! Spennende tegning du viser, og jeg bor omtrent på samme breddegrad som deg. 59,49.
    Om vinteren er det minimalt med sol her, for pga. åsene rundt her går den ned 11.45 i midten av desember. Det bedrer seg fort bare det blir januar. Jeg sysler med drivhusdrømmer jeg også. Har tenkt mye på hva jeg trenger, og har landet på at det må bli et drivhus. Jeg har en vrak av et drivhus fra 2006vsom har fungert ok frem til vinteren 2017/18. Da knelte takplatene på den ene siden og i vinter har den siden vært dekket av en hvit presenning for å holde regn og snø ute. Jeg har også landet pp Gartnerteknikk. Så da er det masse grunnarbeide og støping først. Jeg håper som deg at det kan skje i år. Du er jo så glad i å dyrke så mye spennende, men jeg er fornøy med tomater og agurker. Jeg vil ha varme i halve drivhuset så jeg kan være der fra begynnelsen av mars, og vil ha skillevegg og to temperatursoner. Å starte noe tidligere enn i mars har ikke noe poeng hvis det blir -19 som det ble i vinter. Da kan jeg så tidlig og drive frem masse rart :)
    Da har vi i år en felles drivhusdrøm, og det er jo hyggelig! Gleder meg til å høre om fortsettelsen :)


    SvarSlett
    Svar
    1. Det var artig! Det er en del å ordne og sette seg inn i. Tenkte også det måtte være lurt å ha en mindre del av drivhuset en kunne ha litt varme i. Det er akkurat det å ha plass. Det er så mye sommerblomster jeg har lyst til å prøve, men må begrense meg pga plassmangel.

      Slett
  3. Hei
    Dette var det veldig spennende å lese. Her tror jeg det ikke er mulig å overvintre planter som ikke tåler frost i et veksthus som ikke er oppvarma. Håper å åpne det til uka, men da med varme som sikkerhet om natta.
    Første gang vi hadde engletrompet, overvintra vi det i kjelleren. Det blomstra ikke i løpet av sommeren. Neste høst tok jeg stiklinger, og kasta morplantene i komposten. Det er utrolig hvordan de roter seg. I fjor tok jeg 21 stiklinger, alle slo til og blomstra i august. Nå har vi nærmere 30 stk. Det gjelder å begrense seg. Det aller beste med stiklinger, er at de tar mye mindre plass. Ha det godt! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var lurt, for de er tunge å dra ned kjellertrappa, de engletrompetene! Jeg så også en del engletrompeter jeg fikk veldig lyst på i nettbutikken blomsterknatten... Jeg har ikke erfaring med drivhus, og det er vel ikke så ulikt klima som hos deg. Så kanskje det ikke går med fersken. Jeg må få meg en ovn til å ta nattefrosten om våren.

      Slett
  4. Hei igjen!
    Slå opp på side 401 i boka Vis mig dit drivhus. Det er bilder fra en god venn fra Sørumsand

    SvarSlett
    Svar
    1. Å, det var flott drivhus! Det blir sikkert sånn som de bruker huset sitt, jeg kommer til også. Det er kanskje bra for skadedyrbestanden å ha en sånn nedstenging av huset en gang i året.

      Slett
  5. Spennende!
    Selv om du ikke ønsker å varme opp drivhuset om vinteren, er det lurt med en vifteovn fra mars til oktober for luftsirkulasjonens skyld.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det høres lurt ut - kan vel bli litt stillestående luft, ja.

      Slett