fredag 27. august 2021

Brakking med presenning

 


Vi har fått et område i skauen med skvallerkål Aegopodium podagraria. Hanefot er et navn jeg er vant med. Hos urtekildens planteleksiokon fant jeg ut at det latinske navnet aegopodium betyr geitefot. Jeg syns bladene likner mer på en hanefot enn en geitefot. Podagraria - likner jo på podagra, og det er fordi planta kan brukes mot gikt,  også urinsyregikt (podagra). 

Fordi planta ikke er giftig, har jeg ikke vært så ivrig på å kvitte meg med den. Men nå hadde den spredd seg til et temmlig stort område i skauen, så jeg tenkte nok er nok. 


Hele området ble dekka med presenninger + litt område uten skvallerkål langs sidene.
Vi festa presenningene langs kantene og hjørnene med teltpluggene våre. Dessverre var pluggene for tjukke for hullene i presenningen, men vi bant tau fra presenningen til pluggen:


Vi la også på steiner, spesielt på skjøtene mellom presenningene. 
Dette burde vi sikkert gjort i vår, men nå har vi begynt, også kan det bare ligge noen år. 

Jeg fant reklame for disse presenningene i Hagetidend. De er tjukke og virker veldig solide. Fargen er svart på overflaten som skal opp og lys mot bakken, sånn at bakken skal bli kokt. Jeg er litt spent på hva vånden syns om å kose seg under presenningen. Det kan jo være en fordel med våndreir der hvis de har vett på å ete opp skvallerkålrøttene. Det er langt til ting de ikke skal spise der som frukttre og tulipaner. 

6 kommentarer:

 1. Huff, det er et forferdelig ugress som jeg nesten ikke har noe av. Brakking er en utmerket måte å bli kvitt ugress på. Jeg har kjerringrokk her som driver meg til vannvidd. Numedalslågen er rett i nærheten, og det stortrives i nærheten av vann. Vånden liker nok ikke koking nei ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjerringrokk er visst mye verre - de har djupe røtter. Det hjelper gjerne ikke med brakking en gang på dem?

   Slett
  2. Jeg har ennå ikke prøvd, men skal prøve til neste år.

   Slett
 2. Hei! Skvallerkål er noe shit. Å brakke den er en god løsning. Husker jeg en gang lage omelett av den om våren. Husker det som godt. Lykke til med fordrivelsen! Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tenkte jeg skulle lage pesto, for har lest det skulle være bra. Bekymra meg ikke så mye over dem i starten, for de er ikke stygge også hadde jeg hørt at de var gode å spise. Men har blitt sjokkert over hvor raskt de sprer seg selv om de ikke har fått lov til å blomstre.

   Slett
 3. Hei!
  Brakking har jeg ikke prøvd, men det sies det fungerer bra. Og skavlderkål er det værste som er. Jeg luker og luker, og forsøker å holde det i sjakk.
  Lenge siden jeg har vært innom her nå. Skal skrolle meg nedover og bli oppdatert:)

  SvarSlett