onsdag 1. februar 2023

Sågalskap og erfaringer fra i fjor

 


Dette er Salvia viridis 'Clay Bouquet' - en mix-blanding med frø. Dette var den peneste jeg fikk i fjor, syns jeg. Jeg har igjen frø, så skal så i år også. Sådde de 1. mai i fjor. Det holdt det. Det blir alltid for fullt så lenge jeg må ha alt inne, så det er veldig bra med alt som kan sås ganske seint. 

Jeg sådde også to typer fløyelsblomster i fjor - egentlig for at rosene mine skulle få litt hjelp til å bli kvitt nematoder. Noen av rosene har jo stått på samme plassen i noen år. Flere av dem ble ordentlig skada av den fæle vinteren 2020-2021, flere døde også, skreiv om det her. I rosebladet leste jeg at det ble mer nematoder når en ikke er flink til å luke. Det passer godt på meg. Så da ble det fløyelsbomster. To stykker: Tagetes patula 'Alumia Vanilla Cream' og Tagetes patula 'Fireball'.


Riddersporene mine som jeg sådde en sommer for flere år siden, har blitt store og fine nå: 


Jeg har kjøpt frø og skal så flere i år. Det er veldig greie planter. Det eneste gærene de gjør, er at de kan falle over ende. De her er ikke støtta opp, men de står litt lunt - også er det ikke de aller høyeste sortene. Ute i et såbrett under snøen har jeg sådd akeleier, men har latt være med riddersporene. Jeg var litt redd for at de ikke skulle tåle så godt kuldebehandlingen, men det er vel tull. De er jo skikkelig herdige planter. Jeg har ikke vært så veldig heldig med sånn vintersåing ute av stauder før. Derimot såing enten ute rett i et "barnehagebed", eller såing i potte også prikle ut i "barnehagebed" har gått bra. 

I sommer fikk jeg for første gang druer på ei drueplante jeg må overvintre inne. Den står i en svær rund murerdunk, tror det er 60 liters potte eller noe sånt. Ingen bilder av modne druer - de forsvant fort!


Den må ut om sommeren, for står den i vinterhagen, får den bare meldugg.

Tomater fikk jeg også mye av i fjor - akkurat som året før. Det var jo to varme fine somre. I tillegg har jeg ordna meg med opphøyde bed inntil en levegg på jordet der et er mye sol. I fjor planta jeg alt for tett. Jeg gikk amokk i tomatfrøbutikken på fjesboka med spennende sorter. I tillegg ville jeg jo ha de som var vellykka fra vanlige frøfirma fra året før. I tillegg tror jeg alltid at ikke alle frøene spirer. Tomatfrø har høy spireprosent selv om frøa er gamle. Ingen vits å så særlig mange flere frø enn en vil ha planter, tenker jeg. I fjor sådde jeg 6. mars. 

Jeg hadde to sorter bifftomater: Paul Robeson og Black Seaman og en sort som het Grushovka som også var ganske stor. Alle tre var kjempegode! Kanskje er jeg aller mest fornøyd med Grushovka for hun bar godt. Hun skulle visst være ekstra godt egnet for kalde strøk. 

I tillegg måtte jeg kjøpe en sort som het Ingrid, for det heter niesa mi, også kjøpte jeg Sweet Aperitif. Den kan jeg egentlig ikke huske hva jeg tenkte om. Ingrid var små pene røde tomater som var gode. Det spesielle var at de var så pene. 


Av sortene fra tidligere hadde jeg Gardeners Delight som jeg forsatt liker veldig godt. Tomatene er kjempegode, og det blir mange av dem. Zuckertraube er også en god "cherrytomat". Tigerella er en kul tigerstripete tomat som også bærer veldig godt. Den er ikke noe spesiell i smaken, syns jeg. Så den er godt egnet i salat med agurkdressing eller no sånt. Den aller beste tomaten er Sungold, guloransje liten tomat. Den bærer godt, men tomatene er litt mindre enn Gardeners Delight. Jeg hadde også TinyTim busktomat ved terrassen. 

I forbindelse med et anfall av frøgalskap i fjor kjøpte jeg villtomatfrø fra Onzaden, et nederlandsk frøfirma. Det var bitte små tomater, som stikkelsbær - eller rett og slett like store som vanlige kirsebær. De såkalte "cherry-tomatene" er jo større enn kirsbær ofte. 


De vokste fælt og bar godt og holdt på lengst utover høsten - helt til frosten kom - ute. Men de var så små at det nesten var som å plukke bær. De har tynt skall så det var greiest å putte dem rett i munnen. Jeg syns de var ordentlig gode, så de skal jeg fortsette med.

Det var mer frø jeg fikk fra Onzaden - og uten toll. Jeg hadde lyst å kjøpe ordentlig tobakk, men det turte jeg ikke. Ikke det at jeg røyker, men hadde vært moro å se planten. Prydtobakk har jeg alltid fordi de dufter så godt om kvelden. Kanskje ordentlig tobakk også lukter godt. Røyklukt kan jeg ikke fordra. Heller ikke kaffe, men planter har jeg fått meg. Jeg kjøpte kaffefrø, te, oliven, fiken, sesamfrø, kinin og alrune. Alt spirte, men bare en eneste kaffeplante, og den kom så seint at jeg hadde gitt opp. 

Jeg fikk råd på hagepraten å gå på Ikea eller Plantasjen for der solgte de ofte små kaffeplanter. Det gjorde jeg: 


Den her prikla jeg til 10 planter: 


Det gikk bra med alle i sommer til de kom inn i huset om høsten og fikk spinnmidd fra en annen plante. Jeg sprøyta med gifta mi (rødsprit + såpe). Det har tatt knekken på noen av plantene, er jeg redd. De står nokså kaldt nå. Det liker de nok heller ikke, men jeg vil holde spinnmidden mest mulig i sjakk og ikke få den inn i resten av huset. 

Den ene frøsådde kaffeplanta står i stua og har det fint: 


I vinterhagen overvintrer fiken, dadler, oliven og te sammen med alrune og noen til: 

De store bladene er alrune. Ellers er det teplanter, oliven mm.

Fiken uten særlig blader og noen små daddelpalmer.

Dadlene er steiner fra jula 2021 som jeg stappa i ei potte jord, og de spirte veldig godt. 

De peneste plantene var kinin - utrolig nydelig blader de har. Jeg ante ikke åssen de så ut. Jeg tenkte bare det var gøy å dyrke malaria-medisin. 


De står nok kanskje litt for kjølig - kanskje derfor de er røde i bladene. Det er lettere ikke å få det for tørt når de står litt kjølig. Jeg har dem i et slags mini-drivhus i et kjølig rom. 

I år har jeg også hatt et lite anfall med frøgalskap. Denne gangen var det Chiltern seeds jeg kjøpte fra - også uten toll. Jeg har sådd apeskrekk, og et frø har spirt. Pene frø også!

Apeskrekkfrø

En spire med apeskrekk

Kaktus sår jeg rett som det er. De spirer greit, men etter spiringa er frafallet stort. Det er vel egentlig bra, for vinduene mine mot sør er ganske fulle. Her har jeg et brett på gang som jeg ikke husker når jeg sådde: 


I vinter har jeg sådd Lithops, levende steiner og Epiphyllum, storblomstrete kaktus: 


Epiphyllum til venstre og Lithops til høyre i pottene over. Litt spent på hvordan det går med dem videre nå. Jeg har en Nattens dronning jeg har sådd, så jeg tror jeg skal få til Epiphyllum for de ser ut til å likne litt. Men de levende steinene er jeg spent på. 

Nå har jeg sådd banan. Det tror jeg blir mislykka. Sånne svære harde frø har jeg sjelden klart å få til å spire. Jeg har noen Ginkgo biloba frø i potter som jeg venter på - gjorde som anbefalt fra Chiltern seeds, så godt jeg klarte. Men det å file frø syns jeg er litt vanskelig, for jeg er så redd for å ta for mye. 

Nå går det mot vår så jeg har sådd blodbeger og har fått tre spirer. Det er akkurat passelig. To spirer med Dichondra er også akkurat passelig. Fortsetter det slik, blir  kanskje ikke våren riktig så kaotisk som den pleier... 

Siste bildet er tatt 11. november i fjor. Frosten kom seint sånn for alvor. Jeg hadde nok dekka med fiberduk noen enkelt-frostnetter.  


4 kommentarer:

  1. Wow! Skal si du er ivrig med så! Hyggelig å se at du er tilbake i bloggland. Jeg har alltid lurt på hvordan en alrune ser ut, og nå vet jeg det :)

    SvarSlett
  2. Frøgalskap er gøy på denne tiden, og de frøa fra apeskrekk er spesielle.
    Du har hatt mere hell ved kjøp av frø enn meg. Det ble tollbehandling, og kr 400,- å betale for mine frø. Men jeg kjøpte 13 frøposer, og dermed ble det lønnsomt allikevel. Det er jo vesentlig billigere, og du får sorter du ellerst ikke får tak i.

    SvarSlett
  3. Roligt med alla sådder! Det var längesen jag sådde kaktusar men kommer ihåg att de var kul att följa de små, pyttesmå groddplantorna.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlett
  4. Hei! Det er lett å la galskapen ta over hånd i disse tider, MEN jeg har for første gang klart å holde igjen. Klem Anne

    SvarSlett