onsdag 20. november 2013

Novemberblomstring

Nå er det slutt på sommeren ute, men inne fortsetter den. Kalaen min, sådd i 2004 ( fra samme frøpakke som spirene i forrige innlegg), blomstrer. Det er bare en blomst ennå. Jeg gav den større potte i sommer. Det stimulerte veksten: Masse svære flotte grønne blad:
Den står i vinterhagen. Morgentemperaturen var bare 5 grader fordi jeg hadde glemt å lukke vinduet i natt (5 minusgrader ute). Det gjør nok ikke noe for kalaen.
Ynden fortsetter blomstringen.
I komposten fant jeg to primula i sommer som noen hadde kastet. De ble reddet:
Til takk har de blomstret siden - nesten.
Potetplanta (Solanum) blomstrer:
Den kommer med en og en blomst - av og til to - og det har den gjort siden slutten av sommeren. Jeg har hatt den siden 2009. I sommer ble den litt tørkeplaget, men den fikk den ny potte også. Vann og gjødsel gir jo som kjent mye fine blad. Det har den hatt. Til sommeren kan jeg prøve å tørke den litt etter vekstsesongen på våren. Kanskje jeg kan få litt mer "intens" blomstring på den.
De forholdsvis nysådde spraglene mine kommer også med blomster. Kanskje det blir frøproduksjon midtvinters i vinterhagen?
Hortensia har blomstret siden i høst. I sommer drukna den i potta si og ble pjusk. Den står i en alt for høy metallbøtte. Det er ikke alltid en har nok egnete potter. Jeg har fylt bøtta med en del grus og satte planta oppå. Det har hindret drukning siden. Det er fort gjort å vanne for mye...
Den digre julestjerna har så vidt begynt å forberede blomstring. Det er kommet noen antydet røde blad. Den blir nok ikke klar til jul. Jeg gidder ikke kortdagsbehandle den aktivt, for den pleier å komme i blomst likevel - mellom jul og påske en gang. Dagen er nok nokså kort likevel der den står i en glassgang som får morgensol hele året, men kveldsola kommer bare inn der midt på sommeren. Glassgangen er ikke stuevarm. I sommer sto den ute, og den sto ute ganske lenge, til ca 25. september. Det sies at julestjerna ikke skal ha temperaturer under 15 grader. Det har min fått i år og tidligere år. Jeg har nesten inntrykk av at et kortvarig "kuldesjokk" (dvs ned mot 5-10 grader, absolutt ikke frost) før innflytting fremmer blomstring.
Oncidium-orkideen blomstrer igjen. Det gjør den ca en gang i året. Jeg steller den akkurat som Phalaenopsisorkideene. De får vann en gang i uka: Skyller gjennom potta. Av og til lar jeg pottene stå litt i vann sånn at barkebitene kan trekke til seg vannet. I sommer fikk de orkidegjødsel en par ganger ved at jeg lot pottene stå i orkidegjødsel-vannblanding og trekke. Jeg har aldri potta om orkideene mine.
Phalaenopsis blomstrer også:
Oncidium og noen av Phalaenopsisorkdeene står i østvendt vindu. Der kan de stå hele året. Om vinteren har jeg de store Phalaenopsisorkideene stående i sørvendt stuevindu. Om sommeren er det for varmt og for mye sol for dem der.
I går ble de aller siste plantene flyttet inn fra terrassen:
Det er Mont Bresia. De ble klippet ned og satt inn i frostfri kjeller. Det har hittil bare vært lett frost, men nå er det slutt på den varme høsten ser det ut til.
Inneblomstene blomstrer også:
Kristi tornekrone
Ildtopp

Saint paulia



5 kommentarer:

  1. Her var det mye flott blomstring! Kalaen og ikke minst ynden var nydelig. Orkideer er virkelig til gled innendørs på denne tiden.

    SvarSlett
  2. Du verden så mye fint du har som blomstrer nå! Din hvite kala var nydelig. Moro å ha sådd den selv da!

    SvarSlett
  3. Så mange fine planter i blomst, de er ett skue og er nydelige alle sammen.
    Det var litt av en belønning fra kompost-primulaene og hvit kala er bare så flott.

    De trives vist godt med dine grønne fingre, ha en fin kveld.

    SvarSlett
  4. Imponert over denne cala-blosen din...flinke deg som har greid å få den til fra frø!
    Og masse andre flotte inne-blomster har du også..grønne fingrer må du ha:))
    Ønsker en fin kveld:))

    SvarSlett
  5. Morsomt med Kala'en! Du verden for fin blomstring :-)

    SvarSlett