lørdag 7. februar 2015

"Hagebladmelding"

Hvilket hageblad er best? Det er ikke så lett å si. Som hagegal nordmann føles det naturlig å være medlem av Hageselskapet, og da får jeg jo Hagetidend i posten jevnlig. Likevel har jeg i ca. et år abonnert på Hagen for alle i tillegg.
På fjesboka er det ei gruppe som heter "Hageglade på Facebook" og der var det ei som spurte hvilket blad som ble anbefalt. Det var litt forskjellige anbefalinger. Det tyder vel på at begge bladene er gode, tenker jeg. Det var også noen som mente at Hagetidend har tapt seg, og det har jeg tenkt også. Derfor plukka jeg ut det første bladet jeg fant i bladboksene mine for januar/februar og det var Hagetidend nr 1, januar 2011 som jeg har sammenlikna med Hagetidend nr 1, februar 2015 og Hagen for alle nr 2, februar 2015:
Her kommer en liten sammenlikning:
Forsidene syns jeg er like fine på alle tre. Det er fristende og hagerelaterte titler på artikler og flotte bilder.

Lederene er forskjellige:
Hagetidend fra 2011 er om frøsåing (klikk på bildet så blir det større og teksten litt mer leselig...). Hagen for alle nevner også frøsåing og hoveddelen er om en kjempesquash som ble til like mye mat som kråka i "Mannen han gjekk seg i vedaskog". Jeg syns begge lederne snakker til meg om det som jeg er opptatt av - frø og kjempesquasher kjenner jeg godt til!
Lederen i Hagetidend 2015 er om hva vi hagefolk leser enten som bøker eller på nett. Over halve lederen handler om skjønnlitteratur for barn, men relatert til hager selvsagt.
Jeg syns lederen for Hagetidend 2015 retter seg til mer til folk flest, mens de andre to henvender seg til hagefolk.

Innhold i bladene: 

Hagetidend fra 2011 har imponerende mange "planteportretter".  Det er noen lange artikler og noen artikler med mange planteportretter i en, for eksempel "7 som trosser vinteren".
Et av planteportrettene var om grønne inneplanter. Det syns jeg er bra at ikke potteplantene glemmes i hagebladet.
Det er to hagereportasjer i dette bladet i tillegg til en reportasje fra en barokkhage i Italia. I den ene hagereportasjen er denne med:

Den er nyttig syns jeg. Jeg ser hvor hagen er, herdighetssone og hvor stor den er.

I Hagetidend 2015 er det også mange flotte planteportretter, blant annet denne - en kombinasjon av tips og planteportrett:
Det er et tips som gjelder for alle uansett hage eller ikke. Disse gulrøttene kan dyrkes på en balkong. Det er kanskje ikke så lett å få til om en ikke har noe uteareal å sette kassen på?
Her er innholdsidene til Hagetidend 2015:
Det var flere planteportretter: Om blodtopp, rosenkål med oppskrifter, og om magnolia.
Av hagereportasjer var det en fra Moseplassen og en slags hagereportasje fra Dømmesmoen. Jeg savner dette Norgeskartet med hagestørrelse og herdighetssone som Hagetidend hadde i 2011. I tillegg skulle jeg ønske meg de faste rubrikkene Hagen for alle bruker i hagereportasjene sine (se bilder seinere).

Jeg var som hageblogger spent da jeg så på forsida at det skulle være en artikkel om en hageblogger. Jeg ble litt skuffa siden det ikke var en jeg kjente til. Jeg har ikke funnet den omtalte bloggen på Hageblogger.no, som vel er den største oversikten over norske hageblogger. Det er mange fine hage- og blomsterbilder i bloggen, men jeg syns kanskje ikke den er en typisk hageblogg. Jeg lurer på om valget av blogger i likhet med innholdet i lederen er et tegn på at Hagetidend prøver å nå breiere enn før.
Langt ute i bladet er det en artikkel fra Bioforsk om at de bruker tobakksplanter for å lage Ebola-medsin. Det var artig lesning og absolutt ikke tegn til at Hagetidend har tapt seg, slik jeg har ment en stund...
Så er det Hagen for alle:
Det var tre planteportretter og to hagereportasjer i dette bladet etter min telling. Det jeg liker så godt med hagereportasjene til Hagen for alle, er disse rubrikkene her:



Der får jeg vite masse på en oversiktlig måte. Herdigheten til plantene avviker av og til litt fra Hageselskapets sortsliste som jeg selvsagt oppfatter som sannheten med stor S, men sånn er det nok ikke.
Mange av hagereportasjene tror jeg er fra Sør-Sverige. Det står ikke angitt noen plass, men navnene på hageeierne ser veldig svenske ut og herdighetssonen er H1-2. Jeg syns det godt kunne stå sånn ca. hvor hagereportasjen var fra. Det er fint at Sverige og Norge samarbeider om et hageblad. Det er vel derfor Hagen for alle er så bra, for det å lage hageblad må være veldig ressurskrevende.
I siste blad var det en som skreiv til redaktøren at han savna reportasjer fra høyere herdighetssoner. Det har jeg gjort også - her jeg bor i H4 og har lyst på kamelia og masse fine roser...

Faste spalter

Hagen for alle har flere faste spalter enn Hagetidend  - i alle fall som er kunnskapsspalter: Begge bladene har spalter for hva en skal gjøre nå - og spørsmål fra leserne med svar.
Hagen for alle har Håndboken der det er mer enn hva en skal gjør nå. Denne gangen var det om hagedesignprinspipper. I tillegg er det for tida en spalte om rotfrukter, og en fast spalte der en hagerelatert sak følges gjennom hele året - denne gangen var det om fugler. Det er en fast spalte om landskapsarkitektur der leserne sender inn et problem som blir løst.
Nye faste spalter hos Hagetidend har vel vært mer inspirasjon enn kunnskapsspalter i det siste, slik som den nyeste: Fredholms hageopplevelser.

Konklusjon

Begge bladene er flotte og jeg er veldig glad når de kommer i posten! Det er mange kunnskapsartikler, gode tips og inspirasjon i begge to. 

Et forslag til hvert blad:
Hagen for alle må oftere ha hagereportasjer fra H4 og høyere soner. 
Hagetidend burde kanskje igjen satse mer på hagefolket med mer gartnerkunnskapsstoff sånn som før.

Hva syns dere?

God helg!

14 kommentarer:

  1. Jeg likte godt å lese innlegget ditt. Jeg har Hagetidend siden jeg er medlem i Hageselskapet, iog har ikke lest det andre. Jeg ønsker at det er mest mulig fagrelatert og at det går litt i dybden på temaene. Selvfølgelig er det bra med fine bilder, men hvis jeg bare vil se fine bilder, kan jeg søke på nettet:) Jeg tenkte det samme som deg vedr. blogginnlegget.

    SvarSlett
  2. ...innlegget om en hageblogger, mente jeg. God helg!

    SvarSlett
  3. Det er alltid morro når Hagetidend dumper ned i postkassa.
    Jeg har ikke lest i Hagen for alle på flere år nå, men husker dem som et frist hagepust.
    Den omtalte hagebloggeren er ukjent for meg også. Men nå ble jeg nysgjerrig og tittet innom bloggen hennes :)

    SvarSlett
  4. Hei! Dette var interessant å lese. Jeg er nok mer kritisk til Hagetidend enn du er. Ofte blar jeg bare gjennom. Hagen for alle blir lest og gir ofte inspirasjon og ideer. Jeg er enig i at hager fra H4 og oppover kunne vært presentert. Det meste av landet ligger i disse sonene. Jeg kan ikke se at Hagetidend nevner herdighatssoner i det hele tatt i det siste nummeret.
    God kveld! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig, jeg la også merke til at herdighetssoner ikke var nevnt. Det er dumt! Det er en del sider jeg også bare blar forbi i Hagetidend.

      Slett
  5. Hei! Grundig fra deg, og jeg har lest hver bokstav :) Jeg mottar Hagetidend som del av medlemskapet. Fint blad men er som du litt usikker på retningen. Det siste bladet kom vel for en uke siden og jeg har ikke åpnet det ennå (men skal snart...). Savner mer vitenskapelig stoff, gjerne noe annet enn beskjæring av trær :)
    Hagen for alle kjøper jeg bare i løssalg et par ganger i løpet av sommersesongen, og leser i feriehuset. Synes bladet har mye mer innhold, i alle fall varer det lenger, Jeg antar at flertallet av hagereportasjene er fra Sverige, det gjør iike noe, men jeg mistenker at det er derfor det ikke alltid står hvor hagen ligger.
    Synes begge bladene har litt vel mye dill dall som trend på hageputer og lekre hagespader og -spann. Det er helt greit, men akkurat de sidene blar jeg somoftest fort forbi. Hagetidend er vel kjedeligst der for de har ofte to sider med kun vaser eller kun vannekanner etc. sløsing med plassen for en som vil lese og lære om planter :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig! Jeg hopper over dill-dall sidene jeg også. Det hadde vært veldig fint om en lærte noe nytt hver gang Hagetidend kom!

      Slett
  6. Flott oppsummering! Jeg abonnerer på begge to og blir aldri enig med meg selv om hvem blad som jeg liker best... ;) Så det blir nok begge to fremover også.

    SvarSlett
  7. Grundig gjennomgang du har her. Jeg sluttet å abonnere på Hagen for alle for mange år siden, fordi det var så mye om hager i sør-sverige. Og det passet ikke så godt i midt-norge. Herdighetssonene burde vært oppgitt i repotasjene.
    Nå abonnerer jeg på Hagetidend, men jeg syns kanskje de har tapt seg litt? Og dette dill-dall greiene, er kjedelig. Dessuten syns jeg bildene tar vel mye plass, det skulle vært mere tekst i enkelte innlegg.
    Jeg pleier og abonnere i to-tre år, så et opphold på to-tre år, før jeg abonnerer igjen. Så kjøper jeg Hagen for alle om det er noe av interesse der. Og alle bladene blir lest om og om igjen, de er samlet i kasser og fint å ta frem igjen innimellom.
    Og det var da rart at den omtalte hagebloggeren ikke er med i Hageblogglisten?

    :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg gjør litt sånn med Hagen for alle - abonnerer litt av og til og kjøper noen av og til. Jeg har også samla og fått mora mi sine gamle. Herlig å ta ut en bunke blader og lese!

      Slett
  8. Fint at du forsøker å sammenligne de to bladene. Jeg abonnerer på Hagetidend gjennom medlemsskap i hageselskapet og kjøper Hagen for alle jevnlig gjennom sommersesongen. Jeg synes de begge er stort sett gode blader og kommer nok til å fortsette med å lese dem. Jo, der er en del innhold om "nips" til hus og hage, men forstår jo samtidig at dette er to nisjeblader med begrenset opplag, så da er de vel avhengie av å spe på inntektene med litt hagerelatert reklame, selv om den noen ganger er kamuflert som nyttige og hagerelaterte ting... ;-)
    Ha en fortsatt fin dag
    Stein

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har også tenkt at de sidene med "nips" var skjult reklame og at bladene fikk inntekter av det. Det er fint! Det må være mye jobb bak et blad, og skribentene er verdt lønna si!

      Slett
  9. Jeg synes Hagetidend har tapt seg voldsomt det siste året, men det siste nummert var bedre enn de foregående. Uforståelig valg av blogger de hadde gjort! Burde jo naturligvis ha vært en hageblogg! Altfor mye amatørmessig pjatt og lite for og om lidenskapelige hagefolk.
    HfA må jeg ha grunnet alle de fine hageportrettene :-) Men savner flere norske og fra høyere herdighetsoner.

    SvarSlett
  10. Så flott innlegg du har skrevet. Det var interessant!
    Jeg abonnerer på begge og blir ikke helt enig med meg selv hva jeg synes. Før tenkte jeg at jeg fikk mest inspirasjon fra Hagen for Alle og mest lærdom fra Norsk Hagetidend, men det har jevnet seg ut etterhvert.
    Det hagebladet jeg kanskje setter mest pris på at dumper ned i postkassen min er forøvrig engelsk.

    SvarSlett