søndag 17. oktober 2021

Rosedøden vinteren 2020-2021

 

Måledata fra nærmeste værstasjon fra september 2020 til september 2021

Masse nedbør som regn og lite snø kombinert med kulde, er ikke beste overvintringsvær. I tillegg var det en periode med varmt vårvær etterfulgt av frost. Det døde mange roser hos meg. 

Lenke til måledataene:  historikk på yr.no

Jeg har oppgitt herdighet på alle rosene, og de opplysningene kommer fra den gamle Sortslista (3. opplag 2006) til Norsk Roseforening https://norskroseforening.no/. De er i ferd med å lage en ny oppdatert sortsliste. Den er veldig nyttig å ha med seg når en er på rosehandel!

Mary Rose (herdighet H5) overvintra og er flott nå, i blomst:



Mary Rose står inntil låveveggen sørvestvendt. Akkurat i dette tilfellet, var det ingen ulempe med takskjegg. Det er jo ikke spesielt lurt å plante rosene for nære husveggen fordi det ofte er for tørt. Det er ikke takrenne over Mary. Men det er fall i fra husveggen, og det har nok vært fint i høst.

To andre roser som har overvintra flott er Gertrude Jekyl (herdighet H4, jeg vil tro den kommer til å bli satt til mer herdig i ny utgave av Sortslista) og Augusta Luise (herdighet fant jeg ikke i Sortslista, Hesleberg gartneri oppgir H5, https://hesleberg.no).  Disse to rosene og Mary Rose fraus ned, men har kommi seg i løpet av sommeren.


Augusta Luise


Gertrud Jekyll uten blomsterknopper


To roser som ikke har kommi seg særlig er Hansaland (herdighet H5-6) og Louise Odier (herdighet H5). De står i tunet med mindre sol, men nokså lunt. 

Hansaland

Louise Odier

Hansaland har bare et skudd fra rota, med masse blomster. Louise Odier har hatt noen blomster tidligere i høst. Den har noen tynne puslete skudd. Det er herdige roser, men jeg er litt spent på overvintringa av dem når de er så puslete nå. De har fått kompost rundt rota. De skal få mer dekke etter hvert. Det er noen flotte roser begge to. 


Lykkefund (herdighet H5-6) og klematisen (Jackmanii) var ikke prega av vinteren. De blomstra flott, men dessverre uten at de ble fotografert i år. 

Tre andre roser som ikke plagdes særlig av vinteren var Dronningen av Danmark (herdighet H5-6), Praire Dawn (H7) og en spinosissima rose som er en arverose (herdighet H7-8), kalt pimpinelle-rose i familien (er det gamle navnet på de rosene, så vidt jeg vet). Det fins visst flere sånne rose-varianter fra gårdene rundt omkring har jeg lest i Rosebladet til Norsk roseforening. Min rose er nærmere beskrevet her av meg Rosa spinosissima.

De døde rosene mine er: 

  • 'Chinatown', 2014-2021, herdighet H4-5
  • 'Peace', 2016-2021, herdighet H4-5
  • 'Winchester Cathedral', 2016-2021, herdighet H4
  • Rosa Foetida 'Bicolor', 2016-2021, herdighet H6
  • 'Tommelise', 2016-2021, herdighet H5-6
  • 'Charles Austin', 2018-2021, herdighet H5

Winchester Cathedral er en sport av Mary Rose med hvite blomster. Sortslista oppgir herdighet H4 på den og H5 på Mary Rose. Det er litt rart, for jeg har trodd de rosene var nokså like med unntak av fargen på blomsten. En sport kan oppstå slik ut fra det jeg har skjønt: En Mary Rose har plutselig funnet på å lage ei grein med hvite blomster. Tar en avleggere av den greina - og den sporten er stabil, så får man hvite roser. Sporten kan være ustabil, og da går den tilbake til rosa roser. Jeg fikk roser som var både røde og hvite på min Winchester Cathedral en gang, se her. 

Rosa Foetida burde ha vært herdig nok, men den tok kvelden likevel. Den var hardt ramma av rust året før, så den hadde gjerne lite å gå på. Den er en rose soppen elsker!

Til våren skal jeg kjøpe roser som skal plantes på godt drenerte, men ikke tørre plasser, hvis jeg finner det da! Lunt skal det også være. Det er i alle fall mer plass ved sida Mary innmed låveveggen. 

Jeg dekker de fleste rosene med granbar ved juletider, for da har vi alltid masse bar fra juletreet vi har hogd. Rosene blir planta med podestedet godt under jorda. Jeg skal passe bedre på drenering nå enn før. Også håper jeg at forrige vinter/vår var en unntaksvinter/vår!

I går var det høstjobbing: Alle plantene som snart skal ned i kjelleren for overvintring, står til tørking i utestua for at ikke pottene skal bli for tunge. De skal ned ei bratt kjellertrapp.



God helg!


4 kommentarer:

  1. Det var jo trist at så mange roser døde hos deg. Her døde bare en. Mine roser står relativt åpent uten noen vegg bak seg, men de har veldig god drenring i for av singel/grus. Jeg blir mer og mer overbevist om at god drenering er alfa og omega her i Norge når det gjelder overlevelse. Jeg venter fortsatt på drivhuset mitt da de venter på aluminium i Tyskland. Jeg blir småsprø av usikkerheten, for jeg ser at på Storm.no melder de om snø lengre frem. Sukk...

    SvarSlett
  2. Jeg synes Mary Rose ser veldig flott ut jeg da. Rosa/lilla farge ser spennende ut.
    Mine roser blir lett stygge av rustflekker, men Lykkefund er oftest fri for skjemmende rust.

    SvarSlett
  3. En meget interessant post! Mange rapporterer om stor rosedød i vinter, noe jeg ikke opplevde selv. Som Marit er inne på, har jeg god drenering! Men Norge, med mye lumsk vintervær, er jo vanskelig for roser. Mikroklima, trekk, lysforhold kan ha noe å si. Bra med de som overlevde! Er mest overrasket over Augusta Louise, som er kjent for å være mer pinglete. Gertrud G. rapporteres å tåle H5, innlandsklima, så det blir kanskje resultatet i ny roseliste. Er nok en glipp at Mary Rose og Winchester C. ikke har samme sone. Min W. C. har overlevd 13 år i skyggen innunder en busk, stakkar.

    SvarSlett
  4. Jeg hadde også hørt det om Augusta Luise. Den står nok på en fin plass mikroklimamessig og med bra drenering. Og jeg hadde planta den djupt. Fantastisk at W.C har overlevd i skyggen! Min sto planta på en plass jeg har tenkt skulle være lun og fin. Det andre rose som har frosset ihjel der, så nå har stokkrosene overtatt.

    SvarSlett